Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

Rapport rangerer, hvordan man bør prioritere indsatsen imod forskellige typer af plastikforurening. Forskerne foreslår oprydning tæt på forureningskilden som førsteprioritet.

Foto: Roskilde universitetet

28.02.2024

SCM.dk

De senere år har plastikforurening i havet fyldt meget i omtalen af verdenens miljøproblemer. Men selvom det er et stort problem med det plast, der allerede flyder rundt i verdenshavene, peger lektor Kristian Syberg fra Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet på et andet indsatsområde, som bør prioriteres højere.

”Det har været vigtigt for os at prioritere de forskellige forureningstyper, da fokus ellers hurtigt kommer over på den type forurening, der f.eks. findes midt ude på Stillehavet. Selvom denne forurening er skadelig for miljøet, er den meget svær at oprense, og derfor er det vigtigt at forhindre, at plast ender derude. Derfor er håndtering på land – inden det ender i havet - vigtigere at fokusere på,” siger Kristian Syberg. 

Kristian Syberg er en af hovedforfatterne bag rapporten, som han har udarbejdet for Miljøministeriet sammen med en række andre forskere. Rapporten giver overblik over de forskellige typer af plastikforureninger, og i hvilken rækkefølge vi bør håndtere forureningen: 

  1. Officielle og kontrollerede lossepladser
  2. Ukontrollerede affaldssteder
  3. Terrestrisk plastforurening og plastforurening nær kysten
  4. Ubefolkede uberørte områder
  5. Plastforurening i det åbne hav

Rangordenen betyder ikke, at de nederste punkter ikke er vigtige indsatsområder. Men forskernes vurdering er, at det vil have størst effekt at sætte ind over for f.eks. officielle og uofficielle lossepladser, som er spredt forurening på landjorden. 

Uofficielle lossepladser findes mange steder, og på en ø som Zanzibar i Tanzania er der mere end 40 uofficielle lossepladser alene, påpeger Kristian Syberg. 

”Vores anbefaling er, at det er vigtigst at rydde op så tæt på kilden som muligt, og før det ender ude i miljøet. Hvorimod det bør have den laveste prioritet at sejle ud i Stillehavet og rydde op der. Grunden til denne anbefaling er, at det med den nuværende teknologi er rigtig svært at rydde op midt ude på havet. Og i visse tilfælde kan det også godt skade miljøet,” siger Kristian Syberg og fortsætter:

”Det vigtigste er, at vi stopper forureningen. Men der er også et behov for, at der kom noget viden på det her område, og det er baggrunden for rapporten,” siger Kristian Syberg.

Lektor Kristian Syberg er medlem af Scientists’ Coalition for an Effective Plastic Treaty, der er en organisering af mere end 300 forskere fra hele verden, der arbejder for, at en ny FN-traktat om plastikforurening bliver baseret på videnskab.

Fakta om rapporten:

Rapportens navn: Possible Approaches to Addressing Existing Plastic Pollution in an International Treaty

Miljøministeriet har fået udarbejdet rapporten i forbindelse med forhandlinger om en ny FN-aftale om plastikforurening.

Rapporten er blevet til ved at undersøge allerede eksisterende litteratur på området, analysere de forskellige aktørers holdninger til, hvordan eksisterende forurening bør håndteres, og foretage en analyse af fordele og ulemper ved forskellige politiske tilgange til problemstillingen. På baggrund af de analyser har forskerne efterfølgende rangordnet indsatsområderne. 

- EHS

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.04.2024SCM.dk

Fremtidens plastproduktion skal udvikles af CO2

18.04.2024SCM.dk

Logistikaktør går sikkerheden efter i sømmene

16.04.2024DACHSER Intelligent Logistics

Sponseret

Dachser overtager logistikudbyderen Brummer

15.04.2024SCM.dk

Net zero mål for CO2 er problematiske for mange virksomheder

12.04.2024SCM.dk

Industrivirksomhed vender ESG-krav til fordel

11.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD - hvem, hvad, hvor og hvordan?

11.04.2024SCM.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

09.04.2024SCM.dk

Vigtigt skridt for den grønne omstilling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle