Forsyningskæden skal lære at lære

SCM 4.0-teknologier rummer fantastiske muligheder. Men de kommer ingen steder, hvis ikke organisation og mennesker formår at forstå og tage imod.

De modeller, supply chain ledere bruger, fanger ifølge Henning de Haas ikke kompleksiteten af ledelsesopgaven i SCM 4.0. ”Så måske skal der nye modeller til. Jeg tror det”..

05.11.2019

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Supply chain 4.0-teknologierne drøner derudad; mens tænkning, adfærd og ledelse i supply chain organisationer befinder sig en 2.0-verden. Det er et problem, påpeger en erfaren supply chain leder og akademiker på Den Danske Supply Chain Konference, som blev afholdt 19. juni i Fredericia med foreningen effektivitet.dk som arrangør.

Læs også: Vi ved intet om, hvad kunstig intelligens vil gøre ved mennesker

Han blev selv leder i B&O’s supply chain organisation for næsten 20 år siden som et resultat af, at han havde deltaget i et internt uddannelsesforløb i projektledelse.

”Kurset i projektledelse var et godt forløb, hvor jeg lærte meget. Jeg har siden haft en del lederstillinger i større produktionsvirksomheder inden for elektronik, vindmøller og legetøj”, fortæller Henning de Haas, der netop er tiltrådt en undervisnings- og forskerstilling på Aarhus Universitet på deltid, som han kombinerer med konsulentvirksomhed. Han tilføjer: 

”Men jeg kan iagttage, at det er lidt tilfældigt om, jeg hen ad vejen er blevet klogere på disciplinen at lede og være en god leder. Jeg har i årenes løb været på mange lederuddannelser; men den eneste uddannelse, der for alvor har lært mig noget om at være en god leder, er et forløb hos udbyderen Stifinder. Det, der kendetegner Stifinders uddannelse, er, at den skaber trygge rammer for et slags laboratorium, hvor deltagerne sætter sig selv som mennesker på spil. Fundamentet for at være en god leder er en vis portion personlig udvikling”.

”Jeg savner mesterlære-elementer i supply chain verdenen”, lød det fra Henning de Haas på Den Danske Supply Chain Konference 2019. Foto: effektivitet.dk.

Ledelse er mesterlære
Han sammenligner læringsvejen for en supply chain leder med en tømrer eller andre professionsuddannelser. En tømrerlærling skal i mesterlære, hvor han eller hun bliver uddannet af en mester i kombination med skoleophold. Når lærlingen bliver svend, har omverdenen en klar tro på, at svenden kan sit håndværk.

”Jeg savner mesterlære-elementer i supply chain verdenen. Jeg tror, det kunne være værdifuldt, hvis en senior leder fungerede som ”mester” for en junior leder. Det kræver nemlig, at både senior og junior tør være åben om, hvad han eller hun egentlig gør, og det involverer også ting, som han eller hun har svært ved. Vi bliver kun klogere på ledelse af andre mennesker, hvis vi tør være sårbare. Det er jeg ikke i tvivl om”, fortæller han.

Han fortæller også, at det er hans erfaring, at kommunikation mellem ledere i de fleste virksomheder er præget af magtspil, lukkethed og netop ikke at vise sårbarhed:

”Det kan være, jeg tager fejl og/eller, at det er mig, der har misforstået noget eller været uheldig. Men hvis vi som ledere ikke oplever, at rammerne er trygge nok til, at vi kan være åbne og sårbare, så er det svært løbende at blive klogere og have det, jeg kalder en læringskultur. Altså en kultur hvor man hele tiden bliver klogere og dermed bedre til at optage nye roller, tænke- og arbejdsmåder samt skabe nye organisationer – så vi for eksempel kan høste gevinsterne ved SCM 4.0-teknologier som 3D print, kunstig intelligens eller RPA”.

Den lærende forsyningskæde
Henning de Haas vil gerne slå et slag for, at der kommer mere ledelse og organisationsbevidsthed på lystavlen i de danske supply chain afdelinger. Han fremhæver, at der inden for generel ledelse og organisationsudvikling var meget opmærksomhed om Peter Senges begreb ”Den lærende organisation” i 90’erne og måske 00’erne, men at begrebet har levet et stille liv det sidste årti.

”Det gælder generelt, men det gælder særligt i supply chain faget, hvor der i mange år har været et stærkt fokus på struktur, målstyring og teknisk optimering. Der er mange gode eksempler på glimrende optimeringer af supply chains, men det er og bliver optimeringer og ikke disruptions eller kvantespring, som 4.0 lægger op til. Optimeringerne tager udspring i den eksisterende kultur, som er præget af 2.0 tænkning og adfærd. Det holder ikke i længden. Nye 4.0-teknologier kan ikke klare jobbet med at løfte virksomheden ind i en ny tid med nye konkurrencevilkår alene. Organisation og ledelse i form af mennesker skal følge med”, fortæller han.

Den femte disciplin

Peter Senges bog The 5th Disciplin skitserer fem discipliner, som er forudsætningen for, at organisationer kan lære og udvikle sig. De omfatter:

1. Personlig beherskelse.
2. Mentale modeller.
3. Opbygning af fælles visioner.
4. Team-læring.
5. Systemtænkning.

Han eksemplificerer det ved at trække en klassisk model udarbejdet af Cooper, Lambert, Martha og Pagh i 1997 frem. Den deler supply chain ledelsesopgaven op i tre elementer:

”Forretningsprocesser, netværksstruktur og management komponenter. ”Cooper & Lamberts m.fl. model er en glimrende model, som er helt grundlæggende for moderne supply chain ledelse, og en model jeg selv har brugt rigtig meget. Men den siger intet om ledelse af supply chain i en 4.0 verden, så måske har vi behov for en ny model. Jeg tror det”, fortæller han.

Ledelse i en 4.0-verden
Han anbefaler, at supply chain afdelinger eksperimenterer lidt mere med ledelsesstile samt organisationsformer og reflekterer lidt mere om, hvordan ledere og medarbejdere lærer, så de bliver bedre rustet til for eksempel at tage ejerskab for samt udnytte 4.0-teknologier.

Læs også: Indspark: Ledelse og læring drukner i tech-begejstring

”Vi supply chain professionelle er skolet i struktur. Det er vores styrke. Men det er også vores svaghed, fordi det farver vores mentale modeller og står i vejen for at tænke ledelse, samarbejde og adfærd på nye måder”, fortæller han.

De modeller, supply chain ledere bruger, fanger ifølge Henning de Haas ikke kompleksiteten af ledelsesopgaven i SCM 4.0. Han mener ikke, de hjælper lederne med at svare på det nærgående og centrale spørgsmål: Hvordan leder vi forsyningskæder, der bliver påvirket af teknologisk udvikling med eksponentiel hastighed - i en ramme af en globaliseret markedsplads og generationer af mennesker, der er vant til at leve og forholde sig til virtuelle sammenhænge?

Han peger på den amerikanske psykolog Robert Kegan som en mulig kilde til hjælp til at arbejde med spørgsmålet. Robert Keegan arbejder med den bevidst udviklende organisation (Deliberate Developmental Organization – DDO), som består af tre elementer:

  • Edge,
  • Grove og
  • Home.

”Edge” er antagelsen om, at voksne kan lære og udvikle sig: Støtter vi den personlige udvikling? Udvikler vi mennesker eller karrierer (arbejdsfærdigheder)?

”Grove” handler om, at vores personlighed kan udvikle sig og ”kultiveres”. Kendetegn ved Grove er praksisser, der giver den enkelte mulighed for at arbejde med sin “baghånd” eller svagheder. Det kan være svært at måle, men det er vigtigt.

”Home” er der, hvor vi føler os trygge nok til at arbejde med vores “baghånd”. Det er den zone, hvor vi kan være sikre på at få at vide, hvis der er noget, vi kan forbedre (blind spots), og som støtter vores udvikling og sårbarhed. ”Home” forudsætter en høj grad af tillid.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

01.03.2024SCM.dk

DSV overgår Tesla med verdens største tagplacerede solcelleanlæg

01.03.2024SCM.dk

Nyt opkøb skaber kæmpe enhed for Unity Enterprise-udvikling

28.02.2024SCM.dk

Forskere: Ryd op i verdens lossepladser, før plastaffaldet ender i havet

28.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Stay Compliant: E-invoicing Updates (March)

28.02.2024SCM.dk

Tæppegigant får grønt lys til seriøse klimamål

27.02.2024SCM.dk

Udlændingestyrelsen satser på supply chain resiliens

26.02.2024SCM.dk

Der er gode råd at hente om socialt ansvar

23.02.2024SCM.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup