Månedens udfordring: Giv leverandøren gode arbejdsvilkår

Udfordringerne står i kø for indkøbschef for eurodan-huse a/s Ole Torp. Hans løsning er først og fremmest at give leverandørerne bedre arbejdsvilkår. Læs hvordan.

”Det er en stor udfordring for os, fordi vores kunder, som er private forbrugere, køber ind til faste priser – og de afregner først, når de modtager nøglen til det færdige hus. Vi sidder altså tilbage med Sorte Per og har udfordringer med at styre vores omkostninger”, fortæller Ole Torp. Foto: Privat..

19.04.2022

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Priserne stiger på stort set alt, hvad Ole Torp indkøber til opførelsen af eurodan-huses cirka 900 parcelhuse om året. ”Træ var det første, der steg i 2021, og her taler vi 50-100 procent på under seks måneder. Siden er en række andre kategorier som fliser, sanitet, mursten, kabler, isolering etcetera komme til”, fortæller han og tilføjer:
”Det er en stor udfordring for os, fordi vores kunder, som er private forbrugere, køber ind til faste priser – og de afregner først, når de modtager nøglen til det færdige hus. Vi sidder altså tilbage med Sorte Per og har udfordringer med at styre vores omkostninger”.

Men så kom Ukraine-krigen
Den næste udfordring er knaphed på varer eller store forsinkelser på leveringer. Ole Torp troede faktisk i starten af 2022, at nu havde vi nået toppen af pris- og forsyningskrisen, men så kom Ruslands invasion af Ukraine og disruptede det hele igen. Energi er sammen men en række råvare steget yderligere, og Rusland og Ukraine er storleverandører af en række råvarer til for eksempel fliseproduktion og lameltrægulve.

Læs også: Månedens udfordring: Fragt, energi og den grønne omstilling

Derudover kører mange producenter på maksimal kapacitet og kan ofte sælger mere end, de kan producere – og det øger leveringstiden.

Bæredygtighed er naturligvis også en udfordring for eurodan-huse. Eurodan-huse er i fuld gang med at forberede og implementere mange grønne løsninger som for eksempel varmepumper, grøn beton og CO2-neutrale mursten.

Den femte udfordring er mangel på både kapacitet og kompetence inden for bygningshåndværkere og entreprenører. ”Den situation begynder dog så småt at lysne i Jylland, og så håber vi resten af landet efterhånden følger med”, fortæller Ole Torp.

Om Ole Torp

  • Aktuel position: Indkøbschef, CPO, eurodan-huse a/s.
  • Uddannelse: Produktionsingeniør, Aalborg Universitet.
  • Erhvervserfaring: 30 års erfaring fra en række virksomheder og konsulenthuse, de sidste 20 år med fokus på sourcing.

Giv leverandøren gode prognoser
Og hvad kan Ole Torp så gøre for at takle disse udfordringer? Han fremhæver tre greb i værktøjskassen, som virker. De to første greb består af loyalitet over for leverandører og etablering af usædvanlig lange aftaler. ”Begge disse greb betyder, at vi står blandt de forreste i køen, når leverandører skal tilgodese deres kunder med knappe materialemængder”, fortæller han.

Det primære virkemiddel er dog at arbejde på at give leverandøren de bedst mulige arbejdsvilkår. Og hvad vil det så sige? Det kan ifølge Ole Torp for eksempel betyde følgende tre tiltag:

• Bliv dygtig til at udarbejde prognoser med høj præcision og hyppighed. Ole Torp og hans hold har installeret en software robot, der trækker relevante data ud af virksomhedens forecast-system, som de kan sende videre til leverandørerne i form af prognoser, der er 90-95 procent præcise.
• Stor indkøbsvolumen er altid interessant for en leverandør.
• Stabilt aftræk hen over alle årets måneder. Den slags gør livet lettere og behageligt for leverandører, der bedre kan planlægge og udnytte kapacitet.

”Supply chain management handler om at gøre den samlede kæde konkurrencedygtig. Hvis vi kan give vores leverandører bedre arbejdsvilkår, får vi bedre priser, højere kvalitet og skarpere leverancer. Det gør begge parter bedre”, fortæller Ole Torp.

Scanlox ApS

Sponseret

AGILOX AMR fra SCANLOX muliggør en implementering af automatiseret intern transport på få timer

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om sourcing 2022

Relateret indhold

20.02.2024SCM.dk

Flere håndværkere har en højere indkomst end akademikere

20.02.2024SCM.dk

Blue Water øger fokus på Afrika

23.01.2024SCM.dk

Staten opruster på SCM-kompetence

16.01.2024SCM.dk

Forhøjede fragtpriser truer både forbrugere og virksomheder

20.12.2023SCM.dk

Myndigheder samarbejder om at ruste Danmark til krisetider

23.11.2023SCM.dk

Region Midtjylland er bedst i bæredygtighed og nytænkning

21.11.2023SCM.dk

Mere end 40% af detail-aktører frygter mangel på varer op til jul

20.11.2023Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Fremtidssikring af danske virksomheders forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Consafe Logistics
Webinar
4 strategies to prepare your warehouse for 2024

In today's business environment, disruptions occur twice as often as four decades ago, adding complexity. Successfully navigating these changes gives companies a competitive edge. What does this mean for warehouse management, and how can warehouses stay ahead proactively?

Dato

21.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup