Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

De seneste år har møbelkæden som en del af deres bæredygtighedsstrategi satset stort på togtransport og el-lastbiler. Der er ”ingen simpel løsning”, men Jysk’ erfaringer er et godt eksempel på de centrale problemer, der må løses for at sikre grøn transport i fremtiden.

Foto: Getty Images

03.04.2025

SCM.dk

Omstillingen til bæredygtige transportformer er et centralt indsatsområde i mange virksomheders logistikafdelinger, og hos Jysk har man i flere år arbejdet med at nedbringe klimabelastningen fra forsyningskæden. 

Indsatsen har særligt været gennem et øget brug af el-lastbiler og elektrisk togtransport. I Danmark anvender Jysk el-lastbiler til transport mellem havne og distributionscentre, blandt andet på ruten mellem Aarhus Havn og Jysks center i Uldum. 

Ifølge logistikdirektør Ole Thomsen forventer Jysk at reducere CO2-udledningen med 37 procent på denne strækning. El-lastbilerne giver samtidig værdifulde erfaringer, som skal danne grundlag for at udrulle teknologien på flere ruter.

På længere strækninger, hvor el-lastbiler endnu ikke er et realistisk alternativ, benytter Jysk i stedet elektriske tog. Eksempelvis transporteres containere fra Göteborg til Jysks distributionscenter i Nässjö med el-tog, og i flere lande som Tyskland, Polen og Bulgarien anvendes samme model med såkaldte dryports, godsterminaler langt fra kysten.

Udfordringer og erfaringer

Det er med indsatsen nu lykkedes Jysk at transportere hele 60 procent af deres containere med tog, men på trods af dette understreger Ole Thomsen, at der ikke findes en enkel løsning. 

Særligt el-lastbilernes rækkevidde og behovet for ladestationer begrænser mulighederne, så før el-lastbilen bliver et reelt alternativ til den konventionelle lastbil er det afgørende at få så pakket hver enkelte bil så tæt som muligt.

Derfor vil Jysk på strækninger, hvor den konventionelle lastbil stadig er den eneste mulighed, satse på modulvogntog, hvor to hængere sættes på én lastbil, i takt med løsningen bliver tilladt på flere strækninger i Europa.

For togtransporten er det en anden type udfordring, der kan sætte en stopper for udvidelsen. 

”Et tog har en fast kapacitet, og det kan være svært at tilpasse sig hurtigt til ændringer i efterspørgslen,” siger Ole Thomsen til Wood Supply og tilføjer, at omlastning før og efter togtransport kræver grundig planlægning.

På hver sin måde præsenterer omstillingen af logistikken forskellige problemer, der understreger kompleksiteten af opgaven. Overfor Wood Supply understreger Ole Thomsen imidlertid, at Jysk vil fortsætte til trods for udfordringerne, og at bæredygtighedsarbejdet er en naturlig udvikling af forretningen.

- lhs 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Ny Toyota Traigo48-serie med uovertruffent design og banebrydende ydeevne

Apport Systems A/S

Sponseret

Lagerstyring på autopilot - få dit lager til at tænke selv

Relateret indhold

29.04.2025SCM.dk

Rådvilde SMV'er vil gerne i gang - hvis det virker

25.04.2025SCM.dk

Unge efterspørger social bæredygtighed på arbejdspladsen

25.04.2025SCM.dk

LEMAN går forrest i klimakampen med ambitiøse klimamål

24.04.2025Implement Consulting Group

Sponseret

Navigating pricing in an era of tariffs and trade shifts

24.04.2025SCM.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

22.04.2025SCANLOX ApS

Sponseret

Strategisk sparring og styrket samarbejde

22.04.2025SCM.dk

Kun 29 procent af supply chain organisationer er klar til fremtiden

14.04.2025Bredana Axcite A/S

Sponseret

Kvalitetsmodul løftes - AI Agent på vej

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle