Langt fra top til bund i produktivitet

Der er en faktor tre til forskel på de bedste og de dårligste danske virksomheder. Selv blandt virksomheder i samme branche svinger produktiviteten voldsomt. Det giver grund til eftertanke, mener DI.

28.02.2014

SCM.dk

Kent Damsgaard, DI henviser til undersøgelser fra DI’s Produktivitetskommission, der viser, at det ofte er udenlandsk ejede virksomheder med eksport og højtuddannede medarbejdere, der ligger i den høje ende af produktivitet. Foto: DI..

Tre gange så høj en produktivitet er der blandt de bedste i fremstillingsindustrien i forhold til, hvordan den er i de dårligste.

Det er målt på, hvor meget værdi danske virksomheder skaber per ansat.

750.000 kroner i forskel
Og det betyder eksempelvis, at inden for serviceindustrien er der næsten 750.000 kroner i forskel på, hvor meget de bedste ti procent og de svageste ti procent skaber af værdi per ansat.

Det viser en analyse af produktiviteten i de private virksomheder, som Centre for Economic and Business Research har udført for Defacto, der udgives af DJØF. 

Læs også: Lantmännen Danpo er danmarksmester i produktivitet

Underdirektør i DI, Kent Damsgaard, finder analysen ganske tankevækkende taget i betragtning, at de overordnede rammevilkår for de virksomheder, der er med i analysen, må siges at være nogenlunde ens i forhold til skat og arbejdsmarkedsvilkår.

”Produktiviteten står meget højt på listen over, hvor vi i virksomhederne skal oppe os”, fortæller Flemming Tomdrup, formand for Produktivitetskommissionen..

Måske manglende konkurrence?
”Der må derfor være andre gode forklaringer på, hvorfor forskellene er så store på produktiviteten”, fortæller Kent Damsgaard. 

Inden for industrien tegner det samme billede sig. Blandt de bedste ti procent skaber virksomhederne værdier for 830.000 kroner årligt per medarbejder, hvor det tilsvarende for de svageste ti procent ligger nede på 230.000 kroner. 

Læs også: Dansk Industri: ”Der skal robotter til”

”En af grundene til den store forskel kan muligvis for nogle branchers vedkommende ligge i detailregulering og manglende konkurrence”, vurderer underdirektøren.

Hjemmemarkedsproduktion med lav produktivitet
Han henviser i øvrigt til undersøgelser fra Produktivitetskommissionen, der viser, at det ofte er udenlandsk ejede virksomheder med eksport og højtuddannede medarbejdere, der ligger i den høje ende af produktivitet.

Virksomheder med en produktion fortrinsvist til hjemmemarkedet har til gengæld ofte en lav produktivitet. 

<p>"Produktiviteten står meget højt på listen over, hvor vi i virksomhederne skal oppe os"</p>

Flemming Tomdrup, formand Produktivitetskommissionen og CEO Solar

Indsats skal løfte produktiviteten i 2014
Danske virksomheders og medarbejderes evne til sammen at løfte produktiviteten er livsnerven til at skabe arbejdspladser og vækst i Danmark.

Derfor har DI’s Produktivitetspanel med 20 topledere igennem hele 2013 udviklet nye anbefalinger til, hvordan vi løfter produktiviteten i danske virksomheder ved at være mere effektive og innovative. 

Læs også: E-handel styrker produktiviteten

De samlede 154 anbefalinger, som er rettet mod både politikere og virksomheder, kan frem mod 2020 løfte Danmarks velstand med op mod 100 mia. kr. Anbefalingerne blev i dag overrakt til Økonomi- og Indenrigsminister Margrethe Vestager, Finansminister Bjarne Corydon og Produktivitetskommissionens formand, Peter Birch Sørensen, på panelets sidste møde i Industriens Hus. 

”Produktiviteten står meget højt på listen over, hvor vi i virksomhederne skal oppe os – og hvor politikerne også kan gøre en markant forskel og støtte virksomhedernes bestræbelser på at gøre det bedre”, siger panelets formand Flemming Tomdrup. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

16.05.2024SCM.dk

Wavin: EPD´er er blevet et konkurrenceparameter

16.05.2024EAB Lagerindretning

Sponseret

SÅDAN FÅR DU MEST UD AF DIN LAGERHAL

15.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

15.05.2024SCM.dk

Det bliver fit in or fuck off, når Gen Z kommer ind på arbejdsmarkedet

15.05.2024SCM.dk

Her arbejder CEO også på fabriksgulvet

13.05.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup