Mærsk investerer millionbeløb i at bekæmpe plastikforurening i Stillehavet

Nonprofit-organisationen The Ocean Cleanup vil i samarbejde med Mærsk fjerne halvdelen af det plastaffald, der lige nu forurener Stillehavet. Det skal ske ved at installere verdens første offshore rensesystem af sin slags, der via teknologi fanger de flydende plastikstykker.

Mærsk støtter et nyt marine-projekt, der efter planen er det første af mindst 60 affaldssystemer, der på sigt skal rense Stillehavet for 50 procent af det plastik, der lige nu flyder rundt. Illustration: Maersk/Ocean Cleanup.

17.08.2018

SCM.dk

Til september søsætter organisationen derfor det første offshore rensesystem, der skal installeres af Mærsk Supply Service’s AHTS-fartøj (Anchor Handling Tug Supply), i et særligt slemt forurenet område, den såkaldte Great Pacific Garbage Patch (GPGP), ca. 2.000 km ud for San Fransisco.

Her vil en 600 meter lang, menneskeskabt og højteknologisk kystlinje, der holdes flydende via et bøjesystem, blive placeret med det formål at fange de enorme mængder af skrald, der forurener havet.

"Vi er virkelig stolte over at støtte den første installation af Ocean Cleanup-systemet. Store trækoperationer har været en del af Mærsk Supply Service's arbejdsområde i årtier. Det er givende at se, at vores marine kapacitet kan udnyttes inden for nye segmenter og til at adressere det vigtige miljøproblem med plast i oceanerne”, siger Steen S. Karstensen, adm. direktør for Mærsk Supply Service, der sammen med DeepGreen finansierer rensningssystemet.

Det samlede bidrag fra Mærsk løber op i omkring to mio. dollars (ca. 13 mio. kr.), hvilket både omfatter udstyr, installationen af systemet og containere til det indsamlede plastik.

Det indsamlede skrald skal genanvendes
Affaldssystemet er formet som et enormt U og bevæger sig ved at udnytte de naturlige strømforhold på vandet. På den måde holder systemet et tempo, der er hurtigere end affaldets, således at U’ets kanter danner en skål og plastikken samler sig i midten.

Bøjerne forhindrer herefter, at skraldet flyder over, mens en skærm under havoverfladen sikrer, at heller intet skrald slipper væk den vej. Samtidig kan fisk og andre havdyr uproblematisk passere.

Systemet tilpasser sig vindretning og teknologien styrer den hen mod de steder på havet, hvor den registrerer store mængder af affald. Via forbindelse til sensorer i rummet bliver kystlinjens position konstant overvåget og evalueret, således at den kan blive tømt af en flydende skraldevogn efter behov. Herefter  transporteres skraldet til genanvendelse.

Læs også: Båd af affaldsplast skal tackle forurening

Før systemet for alvor kan tages i brug, mangler en sidste test. Systemet vil blive slæbt ved lav hastighed 250 sømil ud fra kysten, hvor det forventes at befinde sig i 60 dage, før det endegyldigt skal på plads i GPGP-området. Udover at trække og installere, overvåger Mærsk Supply Service også oprydningssystemet. Den samlede varighed af kampagnen forventes at være 60 dage.

På sigt er ambitionen at nå op på mindst 60 rensningssystemer, som inden for fem år skal fjerne halvdelen af de omkring 80.000 ton plast, der befinder sig i Great Pacific Garbage Patch-området.

Ocean Cleanup-projektet er på det seneste blevet udsat for kritik fra flere sider, hvilket organisationen imidlertid afviser. Læs mere på vores søstermedie CSR.dk.

- EST

Scanlox ApS

Sponseret

AGILOX AMR fra SCANLOX muliggør en implementering af automatiseret intern transport på få timer

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

20.02.2024SCM.dk

Flere håndværkere har en højere indkomst end akademikere

20.02.2024SCM.dk

Blue Water øger fokus på Afrika

19.02.2024SCM.dk

1 ud af 3 nye iværksættervirksomheder har stort vækstpotentiale

17.02.2024SCM.dk

Global undersøgelse: Næsten alle vil gerne ofre noget for klimaet

16.02.2024SCM.dk

Ny rapport: Forbrugere tror ikke på virksomheders bæredygtighedsbudskaber

16.02.2024SCM.dk

Top 10 supply chain tendenser 2024

14.02.2024Bureau Veritas

Sponseret

CSRD-direktivet - hvem, hvad, hvor og hvordan?

13.02.2024SCM.dk

Ordentlig behandling af leverandører giver modstandsdygtighed i kriser

Jobmarked

Se alle

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

Consafe Logistics
Webinar
4 strategies to prepare your warehouse for 2024

In today's business environment, disruptions occur twice as often as four decades ago, adding complexity. Successfully navigating these changes gives companies a competitive edge. What does this mean for warehouse management, and how can warehouses stay ahead proactively?

Dato

21.02.2024

Tid

10:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
NIS2 – Hvad er det, hvad betyder det, og hvordan kommer du i gang?

Sæt kryds i kalenderen den 26. februar og vær med, når vores ekspert på området, Thomas Vestergaard, giver en intro til NIS2 og gennemgår en mulig plan for arbejdet imod efterlevelse af kravene i din virksomhed.

Dato

26.02.2024

Tid

08:30

Sted

Fredericia

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup