Mærsks fuldautomatiserede havneterminal har ikke øget produktiviteten

Selvom Mærks har brugt milliarder på at effektivisere sin havneterminal i Rotterdam gennem automatisering, så er produktiviteten i dag lavere der, end på terminaler, der er fuldt bemandet.

I dag flytter Maasvlakte 2 kun 25 containere per kran per time fra skibet til havnen. Til sammenligning flytter APM Terminals anden terminal i Rotterdam, APMTR, som ikke er automatiseret, 30-33 containere per kran per time. Foto: APM Terminals.

04.04.2019

SCM.dk

Da Mærsk i 2015 investerede knap fire mia. kr. i den topmoderne og fuldautomatiserede havneterminal Maasvlakte 2 i Rotterdam, var tanken, at terminalen skulle være model for fremtidens APM Terminals.

Samtidig lovede koncernen, at den nye terminal skulle give kunderne 40 procent øget produktivitet takket være automatisering. Det skriver Jyllands-Posten.

Læs også: Mærsk vil sælge ud af sin kerneforretning

Stik mod forventningen har det dog vist sig, at fuldautomatiserede terminaler er langt mindre produktive end dem, der er fuldt bemandede med havnearbejdere. Det sår alvorlig tvivl om APM Terminals’ muligheder for at effektivisere og forbedre lønsomheden via robotteknologi.

”Det er en myte, at automatiserede terminaler på magisk vis kan flytte flere containere på kortere tid. I realiteten ender de fleste faktisk med at være langsommere end en manuel terminal”, siger Neil Davidson, havneanalytiker hos den maritime analysevirksomhed Drewry, til Jyllands-Posten.

Flytter 25 container fra skib til havn i timen
I dag flytter Maasvlakte 2 således kun 25 containere per kran per time fra skibet til havnen. Til sammenligning flytter APM Terminals anden terminal i Rotterdam, APMTR, som ikke er automatiseret, 30-33 containere per kran per time ifølge fagforeningen og kan komme helt op på 40.

Samtidig er der nu ansat over 500 havnearbejdere i Maasvlakte 2 – dobbelt så mange, som APM Terminals i sin tid regnede med, man skulle bruge.

”Vi vidste, at det ikke ville blive en nem rejse at bruge førstegenerationsudstyr og -systemer. Vi lærer en masse fra Maasvlakte 2, og fremtiden er stadig lovende”, skriver Mærsk dog i en kommentar.

Læs også: APM Terminals udvider i Sydeuropa og Sydamerika

Ifølge Jyllands-Posten peger Mærsk desuden på, at den automatiserede havn hjælper kunderne med bedre logistikkædestyring, digital transparens og mere sikre og miljøvenlige løsninger.

- JMA

Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen 2024: Bliver AI en gamechanger i Supply Chain?

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

12.04.2024SCM.dk

Ejeren af Dali vil have alle parter til at bidrage

12.04.2024SCM.dk

Ny banebrydende automatisering af ordreplukning

11.04.2024SCM.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

09.04.2024SCM.dk

Vigtigt skridt for den grønne omstilling

09.04.2024SCM.dk

Alle ledelsesstandarder har fået klimakrav

08.04.2024SCM.dk

Store virksomheders rapportering er godt på vej til CSRD

05.04.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen 2024: Bliver AI en gamechanger i Supply Chain?

05.04.2024SCM.dk

Optikerkæde tager de første skridt mod cirkulær værdikæde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle