Nu sættes der gang i arbejdet på Femern Bælt-forbindelsen

Et bredt politisk flertal har besluttet, at Femern-selskabet kan starte anlægsarbejdet på tunnelen under Femern Bælt op til næste år. Det vil give arbejdspladser og vækst både på Lolland-Falster og i resten Danmark på et godt tidspunkt, mener flere parter.

Med forbindelsens etablering bygges der en arbejdshavn, som skal producere sænketunnellens komponenter. Illustration: Femern A/S.

27.04.2020

SCM.dk

Gennem en aftale mellem det hollandske entreprenørkonsortium Fehmarn Belt Contracters (FBC) og virksomheden Femern A/S skal der anlægges en ny arbejdshavn ved Rødbyhavn. Forligskredsen har endvidere givet grønt lys til Femern om at gøre de kontrakter, der i maj 2016 blev indgået med entreprenøren Femern Link Contractors (FLC), til betingede kontrakter.

Det betyder, at anlægsarbejdet med en tunnelelementfabrik, tunnelportal på Lolland og beboelses- og administrationsfaciliteter vil gå i gang den 1. januar 2021. Anlægsarbejdet skal stå klar til at fortsætte på tysk side medio 2022.

Projektet skulle oprindeligt have været færdigt i 2028. Femern havde forhandlet med FLC om udsigten til en tidlig påbegyndelse af byggearbejdet medio 2020, men det har ikke kunnet lade sig gøre på grund af coronakrisen. Derfor forventes tunnellen nu færdig i midten af 2029. 

Flere gevinster
Femern Bælt-forbindelsen betales af brugerne af den faste forbindelse samt af støtte fra EU’s Connecting Europe Facility (CEF). Anlægsudgifterne belaster dermed ikke statskassen og medfører ikke, at råderummet til investeringer i andre infrastrukturprojekter i Danmark bliver reduceret.

Tunnelelementfabrikken samt portal- og rampeanlægget ved Rødbyhavn. Arbejdshavnen er indgangen til byggeriet af tunnel-elementfabrikken, og det bliver fra den, at de 73.000 tons tunge tunnelelementer til sin tid skal sejles ud i Femern Bælt. Illustration: Femern A/S..

Til gengæld skal tunnellen gøre det muligt at binde Europa bedre sammen, give flere arbejdspladser i byggeperioden og øget økonomisk aktivitet. 

”Nu vil vi snart kunne se de store anlægsarbejder gå i gang ved Rødbyhavn. Femern Bælt-forbindelsen bliver en ny port til Europa og en ny port til fremtidens grønne transportløsninger. I stedet for at afvente den tyske domstolsproces om klagerne over den tyske myndighedsgodkendelse, udnytter vi tiden ved at igangsætte anlægsarbejdet på dansk side", siger transportminister Benny Engelbrecht (S). 

"Det betyder, at der nu bliver skabt mange nye arbejdspladser på Lolland, der dermed bidrager til at sætte gang i økonomien igen”, tilføjer han.

Hos Dansk Industri er man også tilfredse med beslutningen, hvor særligt tidspunktet for anlægsarbejdets start falder på et tørt sted. 

“Det er allerede sidste år aftalt at igangsætte arbejdet med etablering af en arbejdshavn. Nu bliver begge anlægskontrakter på Femern-forbindelsen også sat i værk, og det giver et nødvendigt skub til vækst og beskæftigelse på Lolland-Falster og i resten af Danmark på et tidspunkt, hvor vi stadig vil kunne mærke den økonomiske nedgang efter corona”, siger branchedirektør for Dansk Infrastruktur i DI, Henrik Friis. 

Massivt projekt
Tunnelelementfrabrikken, der skal producere op til 73.000 tons tunge tunnelelementer, vil få et areal svarende til 200 fodboldbaner, og bliver en af de største fabrikker i Danmark. Sænketunnellen vil være en kombineret bil- og togtunnel med to rør til tog og to dobbeltsporede rør til køretøjer. 

Med sine 18 kilometer bliver tunnellen endvidere verdens længste, hvor den underjordiske motorvej vil have en maksimal dybde på 39 meter under havets overflade. 

Læs også: Den tyske godkendelse af Femern-tunnelen endelig underskrevet

Tunnelelementfabrikken forventes at kunne påbegynde produktionen af de første tunnelelementer primo 2023. Udskibning og nedsænkning af de første, færdige tunnelelementer forventes at finde sted primo 2024.

- HCL

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

14.06.2024SCM.dk

Grøn omstilling af forsyningskæder kræver samarbejde på tværs af grænser

14.06.2024SCM.dk

5 benspænd for AI i supply chain planlægning

12.06.2024SCM.dk

Miljøbekymringer får næsten halvdelen af forbrugere til at skifte kostvaner

12.06.2024Descartes

Sponseret

Sanktioner kan være en udfordring for dem, der arbejder med transport og logistik

11.06.2024SCM.dk

Danskerne er trætte af produkter i dårlig kvalitet

11.06.2024SCM.dk

Der skal investeres 500 milliarder årligt i EU´s elnet for at nå klimamål

10.06.2024SCM.dk

Danmark skal op i gear for at sikre konkurrenceevnen

07.06.2024Körber Supply Chain DK A/S

Sponseret

Milliardstor ordreindgang skaber nye nordjyske arbejdspladser

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup