Ny tilgang giver mere præcise forecast

Mange virksomheder bruger mange ressourcer på forecasting og får ofte for dårlige resultater ud af anstrengelserne. Som noget nyt tilbyder Perito Consulting nu at overtage væsentlige elementer af den komplekse og tidskrævende forecasting-proces.

Ifølge Perito Consulting over-forecaster mange virksomheder i forhold til, hvor meget der rent faktisk bliver solgt. Foto: Photos.com. .

04.03.2013

SCM.dk

”Jo mere præcist et forecast er, jo mindre lager har virksomheden behov for, og jo mere ro er der på forsyningskæden”, siger Stephan Skovlund, partner i Perito Consulting. Foto: Perito. .

Oraklet i Delfi, profeter og spåkoner er ikke de eneste, der beskæftiger sig med forudsigelsens svære kunst. Mange virksomheder bøvler også med den komplekse forecasting-proces, der kort fortalt drejer sig om at forudsige det forventede salg. Perito Consulting tilbyder nu, som det måske eneste konsulenthus i Europa, at hjælpe virksomheder til at opnå mere præcise forecast via et løbende partnerskab mellem virksomheden og Perito Consulting.

Ifølge partner Stephan Skovlund, der har en mangeårig erfaring med praktisk forecasting fra blandt andet Carlsberg, kan virksomheder med mange varenumre opnå store besparelser på reducerede lagre, færre kassationer og mindre tabt salg ved at forecaste efter fakta og standardiserede processer.

Et af hovedproblemerne for mange virksomheder er, at de over-forecaster i forhold til, hvor meget der rent faktisk bliver solgt.

”Det er rigtig dyrt for virksomhederne”, siger Stephan Skovlund, hvis baggrund som universitetsunderviser i statistik ikke fornægter sig, da han under interviewet ruller whiteboardet frem og forklarer, hvordan Perito griber sagen an.

”Der er ikke tale om, at vi overtager hele forecast-processen, men vi laver en skarp arbejdsdeling, hvor vi tager os af den vanskelige tids- og kompetencekrævende del. Vi renser data, anvender avancerede statistiske modeller og kobler dette med manuelle input typisk fra salg og marketing. Men statistiske modeller fejlestimerer til tider voldsomt, og manuelle input har en klar tendens til overestimering. Dertil kommer, at salgsmønstre er dynamiske, hvilket ofte opfanges sent. Det betyder, at vores vigtigste arbejde består i hyppig kvalitetssikring af det samlede forecast, hvilket virksomhederne sjældent selv har ressourcerne til. Den kompetence og kapacitet har vi”.

Ti procent er op til virksomheden
At en virksomhed ikke bare kan outsource hele sin forecasting, understreges på pædagogisk vis af Stephan Skovlund med smartphones:

”Vi varetager hovedparten af forcastingen, men de sidste ti procent er op til virksomheden selv. Denne arbejdsdeling er central, da vi jo ikke ud fra salgshistorikken kan se om en virksomhed, der sælger smartphones, vil gå ind på et nyt marked eller udfase et produkt. En sådan domæneviden skal lægges oven på det forecast, som vi kommer med”.

Han udbygger sin pointe med, at det ofte er 20 procent af varenumrene, der står for 80 procent af salget:    

”Således har typisk 70-80 procent af produkterne en lavere volumen og en mere volatil adfærd, hvor statistisk forecasting kan gå galt i byen. Derfor er virksomheden nødt til at koble processer og statistik med sin domæneviden. Vi tillader os dog også at udfordre vores kunder på den del af forecastet, som de selv har lagt ovenpå vores. For eksempel hvis vi kan se, at tidligere, tilsvarende kampagner ikke har givet det salg, som virksomheden selv estimerer”.

Fakta fremfor mavefornemmelse
Hvorfor er forecasting egentlig så svært for så mange virksomheder?
”Først og fremmest fordi det omfatter så mange dele af en virksomhed, både salg, marketing og økonomi,  der skal kobles sammen for at skabe et ordentligt forecast. Det kan gå meget galt, fordi det ofte bliver et spørgsmål om alt andet end fakta. Mavefornemmelser, holdninger, politik og subjektive estimater fylder meget, og det er her, at vi kan hjælpe”, siger Stephan Skovlund og tilføjer:”

Desuden knytter kompleksiteten sig ikke blot til produktionen på den korte bane. Forecast bruges også til at dimensionere virksomhedens kapacitet, bestilling af råvarer med lang leadtime, styring af antal ansatte med videre. Mange virksomheder har en markant lavere kvalitet i forecast på 3-12 måneders sigt. Vores forecast er altid kvalitetssikret 12-18 måneder frem. Det betyder, at det operationelle forecast nu også kan udfordre de overordnede budgetter og prognoser”.    

Tillid er altafgørende
Perito Consulting varetager forecasting for seks virksomheder, og den løbende opdatering af forecast sker efter en standardiseret proces, der understøttes af it leveret af Perito Consulting. Opdatering af forecast gentages hver 14. dag , hvor hvert enkelt varenummer kvalitetssikres.

”Virksomhedernes tillid til os er helt afgørende, og vi oplever, at den stiger med resultaterne. Derfor er det også vigtigt at kunne sige nej til virksomheder, hvor vi ikke kan levere markant bedre forecast-præcision. Det har vi gjort i to tilfælde”, fortæller Stephan Skovlund, der ser et stort marked for forecast-service inden for fem-ti år.

”Et godt forecast mindsker både risikoen for svigtende levering og at hænge på et usælgeligt lager”, siger Richard Thorsen, administrerende direktør i Perito Consulting. Foto: Perito. .

Forecasting og lønsomhed
Perito Consulting arbejder ifølge administrerende direktør Richard Thorsen også på at koble forecast og lønsomhed:

”Der ligger en guldgrube for virksomheden i at koble Activity Based Costing med et væsentligt forbedret salgs-forecast. Lige nu kombinerer vi forecast med lønsomhed på lagerdelen for at beregne de økonomisk optimale lagerniveauer og servicegrader.  Samtidigt arbejder vi med at kombinere forecast med virksomhedens samlede lønsomhed, således at væsentlige beslutninger kan træffes rettidigt.”

Det forventes, at løsningen vil være klar i løbet af de næste seks måneder.

FAKTA

Nøglen til en høj forecast-præcision
Selv om forskellige industrier er underlagt særlige markedsforhold, er vejen til en høj forecast-præcision som regel den samme. De fire grundlæggende elementer, der løbende skal optimeres, er:

• Segmentering: Salgsmønstrene for virksomhedens produkter ændrer sig ofte over tid og kræver derfor, at forecast-metoden for de enkelte produkter tilpasses løbende.

• Input fra salg og marketing: Det skal styres ud fra en metodefast og faktabaseret tilgang, så tendensen til overestimering undgås.

• Kvalitetssikring: Alle forecast kvalitetssikres manuelt ud fra en standardiseret tilgang hver gang forecast opdateres.

• Proces: Forecast- og S&OP-processer, der er konkrete og med klare ansvarsområder.

Kilde: Perito Consulting

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

20.06.2024SCM.dk

Ege Carpets omstiller til mere bæredygtig produktion

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

28.05.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Klarhed i timemåling på truck: A-tid kontra S-tid

29.04.2024Oracle Danmark A/S

Sponseret

Gartner anerkender igen Oracle som Leder i den seneste Magic Quadrant™ for Supply Chain Planning

11.12.2023RELEX Solutions

Sponseret

RELEX recognized as a Leader in 2023

08.12.2023TECSYS A/S

Sponseret

Modernisering og effektivisering af distribution gennem Tecsys Transport Management System

01.12.2023Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Supply chain planning er 90 procent mennesker

27.10.2023SCM.dk

Udviklingen af demand planning står bomstille

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Electrical Site Supervisor

Er du parat til at gøre verden til din arbejdsplads? Med 150+ rejsedage om året bliver du en af vores vigtigste repræsentanter på kundernes sites, hvor vi leverer og installerer komplekse og højteknologiske logistikløsninger. Vil du bidrage med din faglighed og dine evner for teknisk ledelse? Så er det netop dig, vi søger til en stilling som Electrical Site Supervisor!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup