Store industriaktører går sammen i opgør med plastspild

Ambitionen i et nyt partnerskab er at øge genanvendelsen af industriplast med mindst 20 procent inden 2025 og skabe en ny platform for plastgenanvendelse for danske virksomheder.

Første skridt i CIP-projektet bliver at kortlægge og undersøge de plastmaterialer, der lige nu anvendes i virksomhederne og derefter skabe en infrastruktur for den videre behandling og genanvendelse. Foto: Adobe Stock.

16.08.2022

SCM.dk

Mange industriprodukter af plast bliver i dag brændt eller deponeret efter brug, fordi de enten ikke er designet til at blive genanvendt, eller fordi de tilgængelige genanvendelsesteknologier ikke er udviklet til at håndtere produkterne. Det vil en række af Danmarks største virksomheder lave om på med målet om at øge genanvendelsen med mindst 20 procent inden 2025.

”Vi producerer alt for meget plastik, der kun bliver brugt én gang, og derefter bliver det smidt ud og går op i røg. Derfor er det rigtig godt, at nogle af de helt store aktører i dansk erhvervsliv går sammen om at arbejde for mere genanvendelse. I Danmark er vi gode til at samarbejde om løsninger, og det er det her projekt et glimrende eksempel på”, siger miljøminister Lea Wermelin.

Læs også: Ny dansk teknologi nedbringer plastspild

Partnerne i projektet tæller blandt andre Coloplast, Novo Nordisk, Danfoss, Topsoe, BASF, Grundfos og COOP. Det er Teknologisk Institut, der har samlet virksomhederne i projektet Cirkulær Industriplast (CIP) med et samlet budget på 41 millioner kroner, heraf kommer 18 millioner fra Miljøministeriets Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (MUDP). 

”Det er unikt, at så mange store og forskelligartede virksomheder på tværs af sektorer og værdikæder går sammen. Men det er en fordel, da virksomhedernes volumen alene giver bedre mulighed for at opskalere og udbrede løsningerne hurtigere”, siger direktør Sune Dowler Nygaard fra Teknologisk Institut.

Teknologier og produkter skal gentænkes

Det cirkulære puslespil skal blandt andet løses ved at matche produktmaterialer med tilgængelige genanvendelsesteknologier.

Projektet undersøger blandt andet, hvordan plastmaterialet i produkter – der er produceret til at være funktionelle og langtidsholdbare, men ikke nødvendigvis til at blive genanvendt – kan oparbejdes til brug i nye tilsvarende produkter eller i andre plastprodukter af samme kvalitet. Alternativt kan materialet nedbrydes kemisk og omdannes til råmateriale for ny plastproduktion.

”For at sikre cirkularitet fremadrettet er det vigtigt, at vi allerede ved design af vores produkter har deres ”end-of-life” i mente, og derved er et samarbejde om genanvendelsesteknologier en forudsætning for succes”, siger Nanna Aage Lundsgaard, ESG-direktør i Danfoss Climate Solutions. 

Første skridt i CIP-projektet bliver at kortlægge og undersøge de plastmaterialer, der lige nu anvendes i virksomhederne og derefter skabe en infrastruktur for den videre behandling og genanvendelse. ­­­­­­­­­­­­­

Læs også: Teknologisk Institut halverer brugen af nyt plastikpulver på 3D-printere

”I løbet af projektet vil vi se, at både produkter og teknologier bliver tilpasset, så vi opnår stigende cirkularitet, ikke kun inden for den enkelte virksomhed, men også på tværs af virksomhederne. Netop fordi vi opererer inden for flere brancher i projektet, giver det mulighed for at pulje plaststrømme og på den måde opnå synergieffekter, der gavner både økonomien og miljøgevinsten i løsningsmodellerne”, siger projektleder Søren Haack fra Teknologisk Institut.

Let adgang til cirkulær plast

Projektet vil implementere genanvendelsesløsninger i fuldskala for udvalgte produkter inden for kategorierne medicinsk plast, teknisk plast og konsumplast, samt vise hvordan nye genanvendelsesteknologier kan fungere i en cirkulær økonomi.

Endvidere er det ambitionen, at CIP-projektet kan blive startskuddet til, at danske virksomheder kan få adgang til ny viden og teknologier til at etablere cirkulære plastkredsløb.

Projektet Cirkulær Industriplast (CIP) er støttet af MUDP som et såkaldt fyrtårnsprojekt, hvor løsninger skal testes og demonstreres i fuldskala til inspiration for dansk erhvervsliv. 

- KCP

Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen 2024: Bliver AI en gamechanger i Supply Chain?

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

12.04.2024SCM.dk

Ejeren af Dali vil have alle parter til at bidrage

12.04.2024SCM.dk

Ny banebrydende automatisering af ordreplukning

11.04.2024SCM.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

09.04.2024SCM.dk

Vigtigt skridt for den grønne omstilling

09.04.2024SCM.dk

Alle ledelsesstandarder har fået klimakrav

08.04.2024SCM.dk

Store virksomheders rapportering er godt på vej til CSRD

05.04.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen 2024: Bliver AI en gamechanger i Supply Chain?

05.04.2024SCM.dk

Optikerkæde tager de første skridt mod cirkulær værdikæde

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle