Thailandsk havn tester autonome containertrucks

Operatøren Hutchison Ports Thailand har sat gang i et testforløb med seks selvkørende trucks, der skal fragte containere rundt i den enorme erhvervshavn Laem Chabang. Mærsk er også tilstede i havnen, og ser teknologisk modernisering som et naturligt næste skridt i terminaldrift.

Direktør for HPT i Thailand og Sydøstasien, Stephen Ashworth (i midten), var på plads, da de seks autonome trucks ankom i terminalen d. 26. april. Foto: Hutchison Ports Thailand.

19.05.2020

Anders Kampmann, SCM.dk

I slutningen af april ankom et fragtskib fra Kina i den enorme erhvervshavn Laem Chabang umiddelbart syd for Bangkok i Thailand. Ombord på skibet var bl.a. seks selvkørende trucks fra den kinesiske producent Qomolo, der det næste års tid skal testes i havnen.

Læs også: Mulighederne i automation bliver stadig overset

HPT’s Q-trucks skal det næste års tid testes i regulær drift i havnen. Foto: Hutchison Ports Thailand.

På havnen skal Qomolo-bilerne, også kaldet Q-trucks, indsættes i drift på linje med de øvrige (konventionelt bemandede) køretøjer i havnens terminal D, hvor de skal fragte containere mellem kajpladserne og opmagasineringsområderne.

De seks trucks er udstyret med kunstig intelligens og machine learning-teknologi samt et trådløst opladningssystem, der gør det muligt at have dem i drift 24 timer i døgnet. Gennem et LiDAR-system holder bilerne øje med deres omgivelser og skaber deres eget 3D-kort, så de kan bevæge sig præcis de rigtige steder og undgå forhindringer.

”De autonome Q-trucks er den del af vores igangværende plan om at transformere terminal D til en af de mest teknologisk avancerede og effektive containerterminaler i regionen”, siger direktør for HPT i Thailand og Sydøstasien, Stephen Ashworth.

Moderne teknologi opfylder voksende krav
Gennem datterselskabet APM Terminals er Mærsk også tilstede i Laem Chabang, og selvom den danske gigant ikke har nogen konkrete planer om at følge i HPT’s fodspor i sin terminal, så er automation bestemt ikke et fremmed koncept.

”Modernisering af containerterminaler er et naturlig næste skridt i udviklingen til at håndtere større fartøjer og lastmængder i tætpakkede havne sikkert. [Vi] er konstant på udkig efter metoder til at optimere sikkerheden i vores terminaler, løfte servicen og skabe mere fleksibilitet i forsyningskæderne, som bliver mere og mere digitale”, skriver selskabet i en mail til SCM.dk.

APM bruger stadig konventionelt bemandede køretøjer i sin terminal i Laem Chabang, men arbejder med automation i både USA og Europa. Foto: APM Terminals/LCB Container Terminal 1.

Som eksempel på de tiltag, APM arbejder med på automationsfronten i dag, nævner selskabet sin terminal Pier 400 i Los Angeles på den amerikanske vestkyst. Her bruger man elektriske, selvguidende straddle carriers (spændetransportører), der har fået redesignet deres trafikmønstre med både tid og sikkerhed for øje.

Derudover er de, ligesom HPT’s Q-trucks, elektriske, hvilket ifølge APM eliminerer et dieselforbrug på omkring 8,3 mio. liter om året. Det giver en CO2-besparelse på 22.000 tons, svarende til udledningen fra 4671 biler i lokalområdet.

Læs også: APM Terminals samler terminaler i Aarhus og Göteborg

I Europa har APM introduceret automatiserede processer og moderne containerhåndtering i form af eksempelvis fjernstyrede kraner i sin terminal i havnen Maasvlakte II ved Rotterdam, hvilket har forbedret såvel komfort som sikkerhed for operatør-personalet, om end resultaterne derudover ikke er entydigt positive.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

19.07.2024SCM.dk

ADP får 50 millioner kroner til havneudvidelse

19.07.2024SCM.dk

Cybersikkerhedsområdet får mange millioner til talentudvikling

03.07.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Modstandsdygtighed sat på formel

01.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om PEPPOL

28.06.2024SCM.dk

Logistikgigant fortsætter med fyldte ordrebøger

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup