4 hacks til hvordan CPO kan skabe mere ESG

Indkøb er på vej ind i nye tider, hvor gamle paradigmer for sourcing ikke er længere holder vand. Verden er truet af klima- og miljøforandringer, og det har store konsekvenser for forretning og indkøb. Her følger lidt gode råd til, hvordan indkøbsdirektører kan skabe mere ESG.

”40 procent af de globale drivhusgasemissioner påvirkes ifølge CDP direkte eller indirekte af indkøb. Tænk over det. Indkøb er en så massiv kraft, at vi kan gøre en alvorlig forskel, hvis vi integrerer klima eller bæredygtighed i deres optimeringskriterier", skriver Thomas Buch Andersson. Foto: Arkivfoto fra 123rf.com.

09.04.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Mange har længe anskuet det på den måde, at indførelse af en bæredygtig adfærd i indkøbspraksis ville belaste omsætning og omkostninger på negativ vis, og derfor har mange per automatik valgt at fortsætte business-as-usual.

”Men det valg er simpelthen ikke længere en mulighed. Det er faktisk sådan, at det i dag vil være økonomisk uansvarligt ikke at reagere på klimatruslen”. Sådan skriver Nancy Gills i forordet til rapporten ”The Power of Procurement: Tackling the Climate Challenge” udgivet af konsulenthuset Egon Zehnder i samarbejde med First Movers Coalition og World Economic Forum.

Læs også: Staten opruster på SCM-kompetence

Krav om scope 3 rapportering, kritiske komponenter i restordre, udsving i energipriser, logistiske nedbrud forårsaget af tørke, storme eller brande – det er alt sammen klimarelaterede hændelser, som indkøbsdirektører ikke kan komme udenom at forholde sig meget aktivt til, hvis deres virksomheder skal holde gang i hjulene. De må i endnu højere grad end tidligere tænke i ’systemer’ – og et omfatter ikke kun egen forsyningskæde og alle de leverandører og geografier, det involverer, men det omfatter også den bredere værdikæde, som virksomheden er en del af.

4 hacks til mere ESG
Thomas Buch Andersson, der er stifter af startup-virksomheden Responsibly og tidligere BCG-konsulent, har læst rapporten og trukket otte eksempler på, hvordan CPO’er (corporate procurement officer) kan skabe mere ESG i deres indkøbspraksis, ud af den gode rapport.

Du kan også opdage, at blandt to leverandører, der på alle andre parametre fremstår jævnbyrdige, er den ene måske væsentligt mere avanceret på bæredygtighedsparameteren.

Thomas Buch Andersson

I et opslag på Linkedin skriver han: ”40 procent af de globale drivhusgasemissioner påvirkes ifølge CDP direkte eller indirekte af indkøb. Tænk over det. Indkøb er en så massiv kraft, at vi kan gøre en alvorlig forskel, hvis vi integrerer klima eller bæredygtighed i deres optimeringskriterier. Men hvad er nogle af de konkrete bedste praksis? Her er nogle temaer fra en fantastisk rapport fra Egon Zehnder”.

 1. Forpligt dine leverandører: Det første tema er elementært - men meget indflydelsesrigt. Gør som Volvo Group, Schneider Electric og mange andre klimaledere og inddrag dine leverandører til at beregne emissioner og forpligte sig til at reducere dem. Vis dem, at dette betyder noget, når du vurderer og udvælger leverandører. Undervurder ikke kraften i dette signal. 
   
 2. Tænk i dine leverandørers behov: Sommetider har leverandører brug for en hjælpende hånd til at klare den grønne omstilling. Hjælp dine leverandører med at finansiere det ved for eksempel at underskrive købsaftaler. Når en leverandør har forpligtet efterspørgsel i en længere periode, kan de gå til en bank og få finansiering baseret på den efterspørgsel. Det betyder, at de nu kan finansiere investeringer i aktiver på forhånd for at imødekomme efterspørgslen. Det er også meget lettere for dem at lave den interne forretningscase for at prioritere det. 
   
 3. Samarbejd, samarbejd, samarbejd: Der er et fantastisk citat i rapporten fra Kazuhiro Takahashi, CPO for Mitsui O.S.K. Lines, Ltd. om at skifte kultur fra en konkurrencedrevet tilgang til den nødvendige samarbejdsorienterede tilgang. Der er også et fantastisk eksempel på, at Vattenfall indgår dybt samarbejde med en leverandør om at producere fossilfrit stål. I så høj grad at de skabte et joint venture omkring det. 
   
 4. Data, data, data: Du skal opgradere dine datakompetencer for at håndtere en bæredygtig indkøbsændring. Bæredygtighed er kompleks. Forsyningskæden har enorm skala. Sammenfaldet af disse skaber en enorm efterspørgsel efter data, der går langt ud over, hvad de fleste indkøbsorganisationer kan håndtere i dag. Undervurder ikke behovet for at hæve dine datakompetencer - og det potentiale generativ AI har for at håndtere det.

Kompleks eksekvering
I kommentarsporet til opslaget er der en del gode kommentarer, og én af dem er fra Joerg Hofstetter, der er Associate Professor på KEDGE Business School & President at International Forum on Sustainable Value Chains (ISVC): ”Jeg er helt enig i, at indkøb er en af de vigtigste funktioner i arbejdet med at takle miljømæssige og sociale temaer. Jeg er dog mindre sikker på, at integration af bæredygtighed i indkøb er en ’no-brainer’. Behovet for det er en no-brainer, ja. Men set fra mit perspektiv er det ikke en no-brainer at implementere det”.

Læs også: Scope 3 kræver massive adfærdsændringer på sygehuse

Det er Thomas Buch Andersson ganske enig i. Han skriver: ”Jeg er helt enig i, at behovet er en no-brainer, men at eksekveringen er en kompleks affære. I min opfattelse er første skridt at introducere temaet i indkøbskriterier og i samtaler med leverandører. Selv hvis vægten af kriteriet reelt er 0, så har det alligevel effekt, fordi du sender et signal om, at her er der noget, som leverandørerne på sigt skal forholde sig seriøst til. Du kan også opdage, at blandt to leverandører, der på alle andre parametre fremstår jævnbyrdige, er den ene måske væsentligt mere avanceret på bæredygtighedsparameteren”.

5 benspænd og 5 løftestænger
Rapporten fremhæver fem store benspænd for indførelse af ESG i værdikæden:

 1. 73 procent peger på afbalancering af omkostninger, kvalitet og kvantitet med bæredygtighedsmål som en udfordring.
 2. 53 procent peger på begrænsninger i den teknologiske værktøjskasse til at understøtte bæredygtighedstiltag.
 3. 25 procent peger på mangel på konsekvent støtte fra kollegaer i ledelsen af andre funktioner.
 4. 20 procent peger på utilstrækkeligt mandat fra topledelsen.
 5. 10 procent peger på mangel på kompetent arbejdskraft.

Undersøgelsen har også fundet frem til fem løftestænger til, hvordan CPO’er kan fremme ESG-arbejdet i indkøb. De fem løftestænger både overlapper med og supplerer Thomas Buch Andersson fire hacks listet oven for.

 1. 60 procent peger på, at styrkelse af relationer med leverandører kan fremme det bæredygtige indkøb.
 2. 45 procent peger på en udvidelse af samarbejdet på tværs af afdelinger internt i virksomheden.
 3. 38 procent peger på integration af cirkulære økonomi-koncepter i indkøbspraksis. Det omfatter for eksempel recirkulering og upcycling.
 4. 28 procent peger på at prioritere bæredygtighed i de interne politikker og målstyringer.
 5. 20 procent peger på investeringer i avancerede indkøbsteknologier og kunstig intelligens for at generere databaserede miljøvenlige beslutninger.

Læs også: 6 trin til at forbedre scope 3 uden stor indkøbsvolumen

Der er ingen tvivl om, at tilføjelsen af bæredygtighed på tværs af ledelsen og styringen af en virksomhed er en stor udfordring. Traditionelle forretningsmodeller og rapporteringspraksisser har en indbygget modstand mod omkostninger forbundet med transformationer, og bæredygtighed er en stor transformation. Rapporten fra Egon Zehnder citerer Björn Stenecker, der er CPO for Vattenfall, for at sige: 

”Topledelsen og virksomheden generelt bliver nødt til at beslutte sig for, at dette er vejen, vi går – og at det vil kræve investeringer”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

18.04.2024SCM.dk

Fremtidens plastproduktion skal udvikles af CO2

16.04.2024SCM.dk

Sjælland får nyt sorteringsanlæg til plastaffald

09.04.2024SCM.dk

4 hacks til hvordan CPO kan skabe mere ESG

05.04.2024SCM.dk

EU direktiv om bæredygtighed bliver taget godt imod

03.04.2024SCM.dk

Ny forskning skal gøre fremstillingsindustrien mindre sårbar

02.04.2024SCM.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup