AI kan styrke bæredygtighed i supply chains

Kunstig intelligens kan hjælpe virksomheder i adskillige brancher med at løfte bæredygtigheden i sine forsyningskæder, bl.a. gennem bedre overblik og dataanalyse.

Kunstig intelligens er et område med stort potentiale på en lang række områder, herunder bæredygtige forsyningskæder..

03.02.2017

SCM.dk

Moderne IT-løsninger i form af machine learning, kunstig intelligens og big data er for alvor på vej ind i logistikbranchen. Med værktøjer som disse ved hånden kan transportselskaber, produktionsvirksomheder osv. optimere en lang række processer og spare både tid og penge undervejs.

Læs også: ”Det handler om at finde mønstre”

På det seneste har en stribe store organisationer også foretaget seriøse investeringer i kunstig intelligens med et lidt andet formål, nemlig at styrke bæredygtigheden og det sociale og miljømæssige ansvar i de globale forsyningskæder, skriver GreenBiz.

I slutningen af 2016 annoncerede franske EcoVadis, der arbejder med at rangere forsyningskæder på baggrund af miljø, etik og socialt engagement, eksempelvis at man har rejst 30 mio. euro (over 220 mio. kr.) til at ”radikalt udvide sit lederskab inden for Global Supply Chain Sustainability Ratings”.

EcoVadis har virksomheder som Nestlé, Coca-Cola, Deutsche Bahn, Nokia og Renault blandt sine kunder, og for co-CEO Frederic Trinel handler den teknologiske investering om at kunne gøre sin ”ekspertise bredere omkring CSR-analyser”, for på den måde at kunne understøtte bæredygtig adfærd.

Enormt potentiale til databehandling
Konkret handler det for EcoVadis om at kunne automatisere analysen af de ”millioner af dokumenter”, man får ind på årsbasis. Den proces foregår indtil videre primært manuelt, og med en forventet fordobling i antallet af virksomheder, der indleverer rapporter over det næste års tid, så vil teknologien være et stort skridt fremad.

Et andet firma, der benytter sig af AI til supply chain-analyser, er amerikanske eRevalue. Igen er omdrejningspunktet i tech-satsningen at gøre en manuel og subjektiv proces automatisk og dermed langt mindre tidskrævende og mere neutral og grundig.

Ifølge medgrundlægger og CEO, Marjella Alma, ligger man pt. inde med syv års rapporteringsdata fra over 7.000 virksomheder, og med den avancerede software på plads kan man søge og evaluere langt mere præcist på mere specifikke områder, fx menneskerettigheder eller klimapåvirkninger. På den baggrund ser man ”et enormt potentiale for AI i risikohåndtering i forsyningskæder”.

Det samme gør schweiziske RepRisk, der laver business intelligence på ESG (Environmental, social, governance) og bruger information om både forurening, arbejdsforhold, afskovning og alt andet, der kan påstås at være en del af et selskabs totale, menneskeskabte aftryk.

Indtil videre tolker man ikke som sådan på de mange data, men til at validere og sortere i de mange tusinde oplysninger er AI-algoritmer uundværlige, og med CEO Philipp Aebys ord, så vil det for alvor komme til sin ret i løbet af de næste fem år.

Oplysninger bliver nemmere tilgængelige
Endelig er tyske SAP også ved at investere i kunstig intelligens for at kunne tilbyde sine kunder endnu mere information. Mere præcist fylder man leverandørdata om sociale og miljørelaterede emner ind i sit Ariba Supplier Risk-system, for på den måde at kunne hjælpe eksempelvis producenter med at forebygge negative sager.

Mange SMV’er har således ofte ikke et kontor i nærheden af deres supply chain-partnere, og her kan systemet assistere dem med data, der kan identificere eventuelle leverandører, der kan være problematiske i forhold til at overholde retningslinjer i en bæredygtighedsstrategi.

Læs også: Ikea vil bruge 1 mia. euro på bæredygtighed i forsyningskæden

Ved at indsamle data fra både offentligt tilgængelige kilder og monitoreringsteknologier som sensorer og luftfotodatabaser, gør systemet indsigter, der tidligere var svært tilgængelige, mulige at få fingre i ”uden at sende en helikopter af sted”, som vice president of products and innovation for SAP Ariba, Padmini Ranganathan, formulerer det.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

14.06.2024SCM.dk

5 benspænd for AI i supply chain planlægning

13.06.2024SCM.dk

Danmark mangler plan for anvendelse af CO2 til e-fuels

12.06.2024Industriens Fond

Sponseret

Kan AI også finde ørevoks?

10.06.2024SCM.dk

Kvanteknologien kan skabe danske erhvervseventyr

10.06.2024Columbus

Sponseret

The Retailer's Guide to 2024 - Beyond superficial omnichannel

05.06.2024SCM.dk

IT-Branchen er bekymret for Danmarks digitale udvikling

04.06.2024SCM.dk

AI-drevne robotter kan afhjælpe mangel på logistikmedarbejdere

03.06.2024Columbus

Sponseret

The Retailer's Guide to 2024 - The rise of alternative revenue streams

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup