Det bæredygtige lager bliver mere efterspurgt

Lagerbygninger står for en stor del af transportsektorens CO2-udledninger, men interessen for bæredygtige faciliteter er stigende, lyder det fra amerikansk udvikler. Indsatsen kan fokuseres på syv områder.

Solpaneler på taget er en af de oplagte bæredygtighedstiltag, ejeren af en lagerbygning kan implementere for at forbedre sit klimaaftryk. Foto: Amazon.

11.03.2019

SCM.dk

Ligesom herhjemme står bygninger nemlig for omkring 40 procent af energiforbruget i USA, hvor den bæredygtighedsfokuserede ejendomsudvikler Prologis, der er specialiseret i lagerbygninger, distributionscentre og lignende, har hjemme.

Ifølge selskabets vice president for ESG (der står for environment, social responsibility & governance), Jeannie Renne-Malone, efterspørger branchen i stigende grad bæredygtige faciliteter, uanset om det er nybyggerier eller renoveringer, der er på tegnebrættet.

”Kunderne leder efter bygninger, der har gode muligheder for operationel effektivitet, så de kan reducere deres driftsudgifter. Derudover vil de også gerne minimere deres omkostninger og udledninger i relation til energiforbrug”, siger hun til Supply Chain Dive.

Udviklere som Prologis tilbyder et væld af forskellige løsninger, som kan gøre eksempelvis en lagerbygning mere miljø- og klimamæssigt ansvarlig. Deborah Abrams Kaplan har samlet disse under syv delelementer:

Byggematerialer som eksempelvis isolering, maling, træprodukter, tæpper osv. bør udvælges med færrest mulige kemikalier for øje, både for miljøet og inde- og arbejdsklimaets skyld.

Sensorer kan styre lys og andre ressourcer som gas og vand og være med til at minimere forbruget.

Belysning er i det hele taget en stor post på en bygnings energiregnskab. Udover aktiv styring, som nævnt ovenfor, er skift til LED et populært skridt, som sparer store mængder elektricitet. Prologis har selv et mål om 100 procent LED-belysning i sine bygninger i 2030.

Ventilation er tit en udfordring i de store, åbne lagerhaller, hvor traditionelle løsninger kan have svært ved at slå til. Her kan eksempelvis såkaldte high volume low speed (HVLS)-systemer være en løsning. Derudover anbefaler Kaplan inspektioner med infrarød teknologi, der kan sporer utilsigtede varme- eller kuldetab.

I varmere egne af verden er taget desuden en udfordring inde-temperaturen i bygningen. Her kan noget så simpelt som hvid maling være en genvej til et cool roof, men også mere aktive løsninger er oplagte. Solpaneler kan således levere store mængder vedvarende energi til både selve bygningen, sådan som bl.a. Amazon arbejder med, og potentielt også nærområdet, hvis kapaciteten er til det.

Endelig er der landskabet rundt om bygningerne. Som Kaplan pointerer, så er det de færreste distributionscentre, der vinder arkitekturpriser, men derfor kan omgivelserne godt være attraktive, også miljømæssigt. Regnvandsindsamling og skybrudssikring kan anvendes aktivt til gavn for både bygning og lokalsamfund, eksempelvis til at mindske forbruget af drikkevand, hhv. forhindre lokale oversvømmelser.

Læs også: Volkswagen præsenterer nye løsninger for bæredygtig transport

Generelt efterspørger flere lejere ifølge Deborah Abrams Kaplan desuden certificerede byggerier, der kan bevise deres bæredygtighed med et anerkendt stempel. I USA er programmet LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) det mest anvendte, med dokumenteret lavere ressourceforbrug og CO2-udslip.

-AK

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

28.02.2024SCM.dk

Europas største kajkran på plads i havnen i London

28.02.2024SCM.dk

Bekymring i metalindustrien for mulig faldende ordrenedgang

28.02.2024SCM.dk

Tæppegigant får grønt lys til seriøse klimamål

27.02.2024SCM.dk

Udlændingestyrelsen satser på supply chain resiliens

26.02.2024SCM.dk

Der er gode råd at hente om socialt ansvar

23.02.2024SCM.dk

Mange virksomheder frygter CSRD-data

22.02.2024SCM.dk

Tag temperaturen på din egen ESG

19.02.2024SCM.dk

Fremviser tocifret vækst for sjette år i træk

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zetes

Zetes søger ny Business Consultant i Supply Chain-løsninger

Som Business Consultant inden for supply chain-optimering vil du bidrage med din ekspertise gennem hele salgscyklussen, være en betroet rådgiver og deltage i kvalificeringen af forretningsmuligheder. Du vil tage ansvar for udvælgelsen af den bedste projekttilgang og påvirke strategien for vores supply chain-løsninger.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

28.02.2024

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup