Farvestoffer og additiver spiller hovedroller i dansk tekstilprojekt

Et dansk tekstilprojekt baner vejen for øget genanvendelse af tøjaffald. Det sker med en ny renseproces for brugt polyester og forbedret genanvendelsesteknologi til blandingstekstiler.

I projektet Den cirkulære tekstilindustri er der gennem to år blevet arbejdet på at skabe fremtidige løsninger til tekstil-til-tekstil genanvendelse. Foto: Teknologisk Institut

24.04.2024

SCM.dk

Andelen af genanvendt tekstilaffald i nye tekstiler skal øges markant for at sænke tekstilbranchens klimaaftryk og leve op til EU’s tekstilstrategi. Et netop afsluttet tekstilprojekt, Den cirkulære tekstilindustri, har sænket flere teknologiske barrierer for fremtidens cirkulære tekstilindustri.

Ifølge EU’s egne tal køber hver EU-borger i gennemsnit 26 kilo tøj om året og kasserer samtidig 11 kilo.  Heraf bliver kun én procent genanvendt til nye tekstiler. Dette ønsker EU at gøre op med i en ny tekstilstrategi, der blandt andet skal sikre, at plastflasker kun genanvendes som flasker i et lukket kredsløb. I dag tages en stor andel af plastflasker ud af kredsløbet og bruges til tekstilproduktion. Ulempen er her, at tekstil fra genanvendte flasker ikke kan genanvendes yderligere.

EU-strategien vil blive fulgt op af konkret lovgivning, men der mangler løsninger til at imødekomme de fremtidige krav til tekstilindustrien. I projektet Den cirkulære tekstilindustri er der gennem to år blevet arbejdet på at skabe fremtidige løsninger til tekstil-til-tekstil genanvendelse.

En essentiel barriere for øget tekstil-til-tekstil genanvendt polyester er, at tekstilprodukter produceres med talrige tilsætnings- og farvestoffer, som hidtil har hindret genanvendelse. I løbet af projektet Den cirkulære tekstilindustri har partnerne derfor arbejdet på at udvikle en metode, der effektivt fjerner farvestoffer og additiver fra polyesteren - men samtidig så skånsomt, at fibrene ikke tager skade. Konceptets effektivitet er demonstreret i Teknologisk Instituts laboratorier og afprøvet i pilotskala hos teknologipartneren Natex. Næste skridt er at afprøve teknologien i tekstilproduktion på større skala.

”Det er et vigtigt gennembrud, og vi er meget tilfredse med det resultat, vi har opnået, fordi farvestoffer og additiver har været en væsentlig barriere for genanvendelse”, fortæller projektleder Julie Brender Trads fra Teknologisk Institut.

En anden stor barriere for genanvendelse af tekstiler er de blandede materialer. Mange tekstiler er blandingsprodukter med for eksempel bomuld og polyester, også kaldet polycotton. Endnu findes der ikke kommercielle løsninger til adskillelse af blandede tekstiler, så begge fibre kan bruges i nye tekstiler.

Men det kan være på vej i form af virksomheden Textile Changes genanvendelsesteknologi, der med en kemisk behandling af tøjaffaldet kan adskille polyester og bomuld. Herefter kan polyesteren spindes til nye polyesterfibre, og bomulden kan videreforarbejdes til viskose tekstiler. Netop denne proces er blevet yderligere forbedret i projektet, så fiberkvaliteten muliggør produktion af nye tekstiler.

”Ved at være en del af Den cirkulære tekstilindustri har vi kunnet accelerere udviklingen af vores teknologi. Det skyldes, at vi har fået adgang til uvurderlig sparring med partnerne i projektet og specialiseret viden fra Teknologisk Institut”, siger CEO Ditte Højland fra Textile Change.
Ud over de konkrete teknologiske gennembrud har projektpartnerne høstet fordele ved den tætte dialog på tværs af tekstilernes forsyningskæde, mellem på den ene side tekstilvirksomheder som Hummel, MASCOT, Knowledge Cotton Apparel og Our Units og på den anden side teknologipartnere som Textile Change, DTU, Natex, Cellugy og Teknologisk Institut.

”Når tekstilvirksomhederne bidrager med specifik viden om deres produkter, har genanvendelsesvirksomhederne bedre mulighed for at udvikle teknologierne, så de med sikkerhed fjerner specifikke farvestoffer og tilsætningsstoffer. Omvendt kan genanvenderne nu informere tekstilvirksomhederne om, hvad der kan genanvendes, og hvordan de kan tilpasse deres design for lettere genanvendelse i fremtiden”, siger Julie Brender Trads.

Læs også: Fremtidens plastproduktion skal udvikles af CO2

Det har ført til udarbejdelsen af en designguide, der hjælper tekstilvirksomhederne i projektet med at træffe beslutninger i designfasen, så muligheden for genanvendelse forbedres.

Kilde: Teknologisk Institut

/ PiB

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

18.05.2024SCM.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

17.05.2024SCM.dk

Det skal være lettere at få godkendt store solcelleanlæg

18.04.2024SCM.dk

Fremtidens plastproduktion skal udvikles af CO2

16.04.2024SCM.dk

Sjælland får nyt sorteringsanlæg til plastaffald

09.04.2024SCM.dk

4 hacks til hvordan CPO kan skabe mere ESG

05.04.2024SCM.dk

EU direktiv om bæredygtighed bliver taget godt imod

03.04.2024SCM.dk

Ny forskning skal gøre fremstillingsindustrien mindre sårbar

02.04.2024SCM.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Apport Systems A/S

Bliv Test Manager hos Apport Systems A/S – en af Nordens førende WMS-udbydere.

Syntes du, at teknologi og kvalitet inden for softwareudvikling er drønspændende? Og er du ferm til software test og test-processer? Fantastisk - så er det måske dig, der skal være en del af Apport teamet som vores nye Test Manager.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup