Hybrid 3D-print udvikler prototyper på rekordtid

Med en ny hybrid fremstillingsmetode, der kombinerer formkonstruktion, plaststøbning og 3D-print, udvikler Carmo A/S funktionelle prototyper på rekordtid og med et minimalt forbrug af ressourcer. Fond kalder løsningen fremtiden for dansk industri.

Ved den traditionelle metode til at sprøjtestøbe en plastkomponent udvikler og fremstiller man et prototypeværktøj af aluminium. Det kan tage 2-6 uger. Med hjælp fra 3D-print tager det 1-2 dage. Foto: Carmo A/S.

29.10.2021

SCM.dk

Virksomheder, der får udviklet og fremstillet plastkomponenter til produkter eller medical devices i plast, kan i fremtiden spare både tid, penge og miljøaftryk ved at holde sine aktiviteter i Danmark. Det er en realitet hos virksomheden Carmo A/S, der fremstiller plastkomponenter gennem sprøjtestøbning – en teknologi hvor flydende plast sprøjtes ind i en støbeform eller ”værktøj”. 

Ved den traditionelle metode til at sprøjtestøbe en plastkomponent udvikler og fremstiller man et prototypeværktøj af aluminium. Det kan tage 2-6 uger. Udviklingen af den endelige prototype kræver ofte flere rul med flere prototyper og dermed flere værktøj. Med en ny hybrid fremstillingsmetode, der benytter 3D-print (også kaldet Additive Manufacturing) til produktion af værktøjer, kan man udvikle og producere prototyper på 1-2 dage. 

”Den nye metode til rapid prototyping betyder, at vi i nogle tilfælde kan halvere udgifterne ved produktudvikling og produktets time-to-market. Dertil reduceres mængden af spild, og vi får mulighed for at udvikle værktøjer, der giver en langt mere robust volumenproduktion. Den kan vi tilmed tilbyde at producere i Danmark, da vi råder over et højt automatiseret produktionsapparat. Det gør det muligt for os at konkurrere med Asien prismæssigt på nogle typer produktioner”, forklarer udviklings- og teknologidirektør hos Carmo A/S, Anders Johnsen.  

Hurtigere fremstilling af sprøjtestøbte prototyper 

Med den nye metode til fremstilling af prøveværktøjer til sprøjtestøbte prototype plastemner kan man, i forhold til et traditionelt prototypeværktøj i stål eller aluminium, hurtigere lave tilpasninger af emnedesignet og afprøve alternativt værktøjsdesign. Dermed kan man på kort tid udvikle det færdige produkt med stor nøjagtighed i forhold til egenskaber, udseende, materialevalg og ikke mindst værktøjsdesign til produktionsværktøjet.  

Ferrosan Medical Devices A/S producerer gelatine-baseret hæmostatiske produkter til standsning af blødninger under operationer. Da selskabet skulle teste to nyudviklede plastkomponenter gennem en VoC (Voice of Customer) proces, skulle de inden for få uger fremstille støbeforme til sprøjtestøbning af prototype plastemner. Af den grund valgte de at prøve kræfter med Additive Manufacturing til hurtig fremstilling af støbeforme til prototyper.  

Læs også: Selvom 3D-print vinder indpas i industrien, halter SMV’er bagefter

”Med Additive Manufacturing fik vi meget hurtigt de første gode prototyper, som vi kunne justere på og gøre bedre. Der gik cirka tre uger, fra vi startede processen, til vi havde vores nye plastkomponenter klar til evaluering hos kunden. Det er den tid, det normalt tager at fremstille én prototype støbeform af metal, og der skal som regel bruges flere støbeforme for at finde det optimale design. Af den grund er Additive Manufacturing en fremstillingsmetode, vi kommer til at bruge meget mere, hvor det giver mening”, fortæller Tommy Persson, Project Engineer hos Ferrosan Medical Devices A/S. 

Fond for 3D-print: Hybrid fremstilling er en del af fremtiden for bæredygtig produktion 

Hos Dansk AM Hub håber direktør Frank Rosengreen Lorenzen, at flere virksomheder vil undersøge mulighederne ved hybrid fremstilling ved at implementere 3D-print i udviklingsprocessen.

Ifølge ham vil det være en stor konkurrencemæssig fordel for dansk industri, da 3D-print og hybrid fremstilling kan generere store økonomiske og miljømæssige besparelser, hvis det anvendes rigtigt. Fokus skal være på at udvikle kvalitet, robusthed og holdbarhed og undgå transport, materialespild og store varelagre: 

Læs også: Nu printer igus kunstig intelligens ind i deres komponenter

”De store produktionssystemer, som forsyner os i dag, fokuserer på at producere i så stor volumen som mulig til så lille en omkostning som mulig, men kravene til fremtidens produktion er, at denne også gøres så bæredygtig som overhovedet muligt. Og her kan hybrid fremstilling være et godt første skridt. I Dansk AM Hub har vi undersøgt de miljømæssige fordele ved hybrid fremstilling fremfor klassisk produktion, og de mange fordele er tydelige”, fortæller Frank Rosengreen Lorenzen og fortsætter:

”Jeg ser frem til, at vi sammen med de dygtige producenter og eksperter som Carmo A/S kan bygge et stærkt dansk økosystem omkring teknologien, så vi kan vise resten af verden, hvordan vi designer, udvikler og producerer fremtidens grønne produkter. For Carmo er et godt eksempel på det, der skal til for at højne niveauet for mere bæredygtig produktion i Danmark. Det handler om at kunne sit håndværk, kende sine kunder og industriens behov samt inddrage samarbejdspartnere tidligt i udviklingsprocessen”. 

- KCP

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

01.03.2024SCM.dk

DSV overgår Tesla med verdens største tagplacerede solcelleanlæg

01.03.2024SCM.dk

Nyt opkøb skaber kæmpe enhed for Unity Enterprise-udvikling

27.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Webinar: Alt du skal vide om EDIFACT

26.02.2024SCM.dk

Manglende kompetencer er stopklods for brug af cobots

23.02.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

22.02.2024SCM.dk

Robotindustri mødes om AI, den grønne omstilling og fremtidens arbejdsmarked

21.02.2024TrueCommerce

Sponseret

Derfor bør du opgradere din On-Premise-løsning

21.02.2024SCM.dk

Nyt kvantespring for 3D-print

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup