Samarbejdende robotter flytter ind i de små produktionsvirksomheder

Mere alsidighed og økonomiske fordele får nu flere mindre virksomheder til at tage samarbejdende robotter i brug i produktionen.

Scandinavian Tobacco er en af de virksomheder, der har taget cobots ind i produktionen. Foto: Universal Robots.

12.12.2017

SCM.dk

Indtil for ganske få år siden var robotteknologi noget, der var forbeholdt de store produktionsvirksomheder. Men inden for de seneste år har flere og flere mindre virksomheder taget en ny generation af lette, samarbejdende robotter - også kendt som cobots - i brug i produktionen.

Læs også: DHL tester postrobot i Tyskland

Og det er noget, man kan mærke hos Universal Robots, der leverer industrielle robotarme. Ifølge Per Kloster Poulsen, Regional Sales Director for Skandinavien og Storbritannien hos UR, har mange af de mindre virksomheder nemlig ofte brug for løbende at kunne omstille produktionen.

Derudover er det for de fleste SMV'er umuligt at have dedikerede samle- og pallelinjer, og mange flytter derfor ansvaret for emballering rundt mellem et begrænset antal medarbejdere.

”Med robotteknologi i produktionen kan de gentage manuelle opgaver som emballering, pakning og palletering håndteres langt hurtigere. Medarbejderne kan frigøres fra det belastende arbejde og i stedet tage sig af andre ting. Det betyder mere afvekslende arbejde, og at ældre medarbejdere kan blive længere på arbejdspladsen”, siger Per Kloster Poulsen.

Robotterne fra UR har en løfteevne på mellem tre og 10 kilo og kan integreres med et stort antal sensorer, gribere og andre værktøjer, som her hos BJ Gear Foto: Universal Robots.

Alsidighed er en fordel
En af de ting, der gør robotterne anvendelige i de mindre virksomheder, er deres alsidighed.

Robotterne, der har en typisk løfteevne på mellem tre og 10 kilo, kan nemlig nemt flyttes rundt på arbejdspladsen og integreres med et stort antal sensorer, gribere og andre værktøjer.

”En mindre produktionsvirksomhed kan for eksempel bruge en letvægtsrobot til at samle produkter fra transportbåndet og stable dem på en palle – og ved hjælp af integrerede sensorer og gribere sikrer man, at den korrekte mængde produkter stables", siger Per Kloster Poulsen og fortsætter:

"På blot få minutter kan robotten omprogrammere og flyttes, og tilbehøret kan modificeres til at emballere hele pallen med plastik”

Ingen traditionelle omkostninger
En anden væsentlig årsag til, at letvægtsrobotterne for alvor er ved at finde vej til de mindre virksomheder, er økonomien.

Der er ingen af de traditionelle omkostninger til specialprogrammering, opsætning og afskærmning af robotterne, og den gennemsnitlige tilbagebetalingstid for de fleksible letvægtsrobotter er derfor i nogle tilfælde mindre end seks måneder.

Læs også: Ny mobilrobot fra MiR er designet til industrien

”Letvægtsrobotterne er intuitive og nemme at programmere. Det gør dem velegnede i mindre produktioner og mange gentagne opgaver. Hvis arbejdsgangen ændrer sig, kan produktionsvirksomhederne nemt og hurtigt omprogrammere og omstille robotterne til andre opgaver på fabrikken – og det kan gøres af stort set alle medarbejdere, også selvom de ikke har erfaring med robotteknologi”, siger Per Kloster Poulsen.

- EL

Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen 2024: Bliver AI en gamechanger i Supply Chain?

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

12.04.2024SCM.dk

Ejeren af Dali vil have alle parter til at bidrage

12.04.2024SCM.dk

Ny banebrydende automatisering af ordreplukning

27.03.2024SCM.dk

Nyt projekt har fokus på at genanvende tæppefliser

20.03.2024SCM.dk

Solceller på fabrikstag slukket på 8. måned

19.03.2024SCM.dk

Ny EU-aftale om bæredygtig emballage og mindre emballageaffald

15.03.2024SCM.dk

Så er det slut med Bladt Industries

15.03.2024SCM.dk

Unimec udvider fabrikshaller med 33 procent

12.03.2024SCM.dk

Nyt center skal hjælpe med at afprøve og udvikle bioteknologi

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle