Blockchain: Alle vil med på vognen

Blockchain er udset til at revolutionere arbejdet med supply chains og nye produkter, virksomheder og pilotprojekter vælder frem.

Blockchain er på vej frem i en lang række brancher..

25.07.2018

Anders Kampmann, SCM.dk

”Man kan sige at blockchain vil gøre det samme for transaktioner, som internettet har gjort for kommunikation,” siger Babs Rangaiah, som er partner i rådgivningsvirksomheden IBM iX, der er specialiseret i brugen af IBM’s blockchain-teknologi, til Fast Company.

Læs mere: To innovationscentre baner vejen for ny teknologi

Det er noget af en påstand, men Babs Rangaiah sammenligner i dag med 1992 i internettets udvikling.

”Vi havde ingen ide om hvad der var muligt og hvornår. Vi havde en idé om hvad det kunne gøre, men ikke hvor hurtigt det ville blive virkelighed. Det er der vi er med blockchain”, fortsætter han.

Teknologien er da også allestedsnærværende i samtaler om fremtidens forretning og særligt i forhold til arbejdet med supply chain. Her er der to spor, der dominerer: shippingdokumentation og gennemsigtighed med tilhørende sporbarhed i leverandørkæden.

Shipping: det bliver meget hurtigere og billigere
Det globale blockchainmarked i supply chain-branchen vil runde en værdi på 2,5 mia. kr. i 2023, og teknologien er udset til inden længe at revolutionere shippingindustrien i hele verden.

Det er især den mulige digitalisering og det indbyggede farvel til manuelt papirarbejde, som vil komme til at gøre en forskel. Det ved Maersk, der sammen med IBM har etableret et blockchainselskab. Udover rederierne skal producenter, banker, forsikringsselskaber, speditører og stribevis af myndigheder med på vognen og blive enige om en fælles platform.

Lykkes det, vil det til gengæld også betyde, at de dokumentationsprocesser, der i dag tager dagevis, vil kunne barberes ned til minutter, ofte uden menneskelig indblanding.

Den udvikling er der ikke overraskende en del virksomheder, der har set sig lune på. Et konsortium bestående af bryggeriet AB InBev, konsulentvirksomheden Accenture, shippingselskabet APL (der er ejet af verdens tredjestørste rederi, franske CMA CGM) og logistikgiganten Kuehne + Nagel, har testet en blockchain-baseret platform.

Man benyttede sig af digitaliseret shippinginformation på en blockchainplatform for 12 rigtige forsendelser til 12 forskellige destinationer med 12 forskellige regelsæt. Denne test bekræftede, at blockchain kan reducere omkostningerne til shipping og øge gennemsigtigheden i forsyningskæden.

Forsøg med gennemsigtige leverandørkæder
Med knap så store finansielle perspektiver er en del af den vestlige verdens største fødevare- og detailvirksomheder også ved at se på, hvad blockchain kan gøre for dem.

Detailgiganterne Walmart og JD.com fra Kina har slået sig sammen med det kinesiske universitet Tsinghua om udviklingen af en løsning som skal øge fødevaresikkerheden i Kina gennem langt bedre sporbarhed.

Det projekt er inspireret af Walmart og IBM’s samarbejde om fødevaresikkerhed i USA, et initiativ som bakkes op af en række andre store spillere inden for fødevarer og detail.

Coca-Cola er gået sammen med det amerikanske udenrigsministerium om at udvikle en blockchain-løsning til kampen mod tvangsarbejde.

For Coca-Cola handler det om at øge gennemsigtigheden og effektiviteten af den verifikationsproces, der er relateret til arbejdsvilkår i deres forsyningskæde, hvor især forholdene i sukkerproduktionen har været under beskydning. Der er konstateret børnearbejde, tvangsarbejde, for mange arbejdstimer, og problemer med rettigheder til jord og adgang til vand.

Endelig har Unilever etableret et pilotprojekt, der med blockchain vil styre transaktioner i virksomhedens the-leverandørkæde. I projektet samarbejder Unilever med den britiske supermarkedskæde Sainsbury's og emballagevirksomheden Sappi samt tre banker; BNP Paribas, Barclays og Standard Chartered.

Læs mere: Milliardteknologien blockchain vil snart revolutionere shippingindustrien

Sammen med fire teknologistartups vil gruppen udvikle et system, der kan spore og verificere kontrakter for theproducenter i Malawi. Formålet med projektet er at give de landmænd, der er fokuseret på at bruge miljømæssigt bæredygtige metoder, fortrinsret i forhold til prissætning.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

17.07.2024SCM.dk

Virksomheder styrker it-sikkerhed med mærkningsordning

16.07.2024SCM.dk

Maersk tager levering af første 777 fragtfly

03.07.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Modstandsdygtighed sat på formel

01.07.2024TrueCommerce

Sponseret

Nyt om PEPPOL

28.06.2024SCM.dk

Logistikgigant fortsætter med fyldte ordrebøger

25.06.2024SCM.dk

Geodis Danmark skifter til vedvarende energi

20.06.2024SCM.dk

Er der et liv efter compliance?

18.06.2024SCM.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup