Det bæredygtige lager bliver mere efterspurgt

Lagerbygninger står for en stor del af transportsektorens CO2-udledninger, men interessen for bæredygtige faciliteter er stigende, lyder det fra amerikansk udvikler. Indsatsen kan fokuseres på syv områder.

Solpaneler på taget er en af de oplagte bæredygtighedstiltag, ejeren af en lagerbygning kan implementere for at forbedre sit klimaaftryk. Foto: Amazon.

11.03.2019

SCM.dk

Ligesom herhjemme står bygninger nemlig for omkring 40 procent af energiforbruget i USA, hvor den bæredygtighedsfokuserede ejendomsudvikler Prologis, der er specialiseret i lagerbygninger, distributionscentre og lignende, har hjemme.

Ifølge selskabets vice president for ESG (der står for environment, social responsibility & governance), Jeannie Renne-Malone, efterspørger branchen i stigende grad bæredygtige faciliteter, uanset om det er nybyggerier eller renoveringer, der er på tegnebrættet.

”Kunderne leder efter bygninger, der har gode muligheder for operationel effektivitet, så de kan reducere deres driftsudgifter. Derudover vil de også gerne minimere deres omkostninger og udledninger i relation til energiforbrug”, siger hun til Supply Chain Dive.

Udviklere som Prologis tilbyder et væld af forskellige løsninger, som kan gøre eksempelvis en lagerbygning mere miljø- og klimamæssigt ansvarlig. Deborah Abrams Kaplan har samlet disse under syv delelementer:

Byggematerialer som eksempelvis isolering, maling, træprodukter, tæpper osv. bør udvælges med færrest mulige kemikalier for øje, både for miljøet og inde- og arbejdsklimaets skyld.

Sensorer kan styre lys og andre ressourcer som gas og vand og være med til at minimere forbruget.

Belysning er i det hele taget en stor post på en bygnings energiregnskab. Udover aktiv styring, som nævnt ovenfor, er skift til LED et populært skridt, som sparer store mængder elektricitet. Prologis har selv et mål om 100 procent LED-belysning i sine bygninger i 2030.

Ventilation er tit en udfordring i de store, åbne lagerhaller, hvor traditionelle løsninger kan have svært ved at slå til. Her kan eksempelvis såkaldte high volume low speed (HVLS)-systemer være en løsning. Derudover anbefaler Kaplan inspektioner med infrarød teknologi, der kan sporer utilsigtede varme- eller kuldetab.

I varmere egne af verden er taget desuden en udfordring inde-temperaturen i bygningen. Her kan noget så simpelt som hvid maling være en genvej til et cool roof, men også mere aktive løsninger er oplagte. Solpaneler kan således levere store mængder vedvarende energi til både selve bygningen, sådan som bl.a. Amazon arbejder med, og potentielt også nærområdet, hvis kapaciteten er til det.

Endelig er der landskabet rundt om bygningerne. Som Kaplan pointerer, så er det de færreste distributionscentre, der vinder arkitekturpriser, men derfor kan omgivelserne godt være attraktive, også miljømæssigt. Regnvandsindsamling og skybrudssikring kan anvendes aktivt til gavn for både bygning og lokalsamfund, eksempelvis til at mindske forbruget af drikkevand, hhv. forhindre lokale oversvømmelser.

Læs også: Volkswagen præsenterer nye løsninger for bæredygtig transport

Generelt efterspørger flere lejere ifølge Deborah Abrams Kaplan desuden certificerede byggerier, der kan bevise deres bæredygtighed med et anerkendt stempel. I USA er programmet LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) det mest anvendte, med dokumenteret lavere ressourceforbrug og CO2-udslip.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

14.06.2024SCM.dk

5 benspænd for AI i supply chain planlægning

13.06.2024SCM.dk

Danmark mangler plan for anvendelse af CO2 til e-fuels

03.06.2024Bredana Axcite A/S

Sponseret

Succes med graduate program: Alle fire graduates ansat!

31.05.2024SCM.dk

Geopolitik giver flere etiske dilemmaer til virksomheder

28.05.2024SCM.dk

4 trin til den resiliente værdikæde

27.05.2024Bureau Veritas

Sponseret

Forstå de nye ISO-krav om klimaændringer

27.05.2024SCM.dk

Ørsted indgår ny stor aftale om CO2-fjernelse med Microsoft

23.05.2024SCM.dk

Forbrugernes lyst til at handle direkte hos producenten stiger

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Automation Engineer, Remote Assistance

Har du kompetencerne og lysten til at yde support på komplekse og højteknologiske løsninger? Så søger vi nu endnu en kollega til vores Remote Assistance team.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Kantineassistent - med flair for det grønne køkken

Hos Körber Supply Chain er kantinen vores fælles samlingspunkt, hvor alle medarbejdere fra alle afdelinger mødes dagligt over et veltillavet og lækkert frokostmåltid. Vores kantine er kendt og anerkendt for sin høje kvalitet, et bredt udvalg af lækre og sunde retter, samt masser af smil og god service.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup