Leverandørproblemer bremser VW's produktion

Den tyske bilgigant Volkswagen har måtte stoppe arbejdet på seks fabrikker efter at to leverandører har nægtet at levere vigtige elementer pga. kontraktstridigheder.

Produktionen er gået i stå på seks af VW's fabrikker i Tyskland efter at en leverandør er stoppet med at levere delkomponenter. Her er det kraftværket i forbindelse med koncernens hovedsæde i Wolfsburg. Foto: Flickr/Jonathan Hoke.

23.08.2016

SCM.dk

To centrale leverandører i Volkswagens omfattende forsyningskæde tog i sidste uge et nærmest uhørt som følge af kontraktstridigheder mellem dem og den tyske bilmastodont. Indtil der er fundet en løsning på situationen er de to komponentproducenter simpelthen stoppet med at levere dele til VW’s fabrikker, skriver Bloomberg.

Læs også: Den selvkørende bil flår i industriens forsyningskæde

Det drejer sig om to divisioner af den bosniske Prevent Group, der fremstiller gearkasser og sædeelementer, og deres leveringsstop har allerede haft vidtrækkende konsekvenser. I går (mandag d. 22/8) var produktionen således gået i stå på seks af VW’s fabrikker i Tyskland, hvilket har påvirket 27.700 ansatte, svarende til omkring 10 procent af VW’s arbejdsstyrke på verdensplan.

Hos tyske Commerzbank vurderer man, at produktionsstoppet, der har ramt de populære Golf- og Passat-modeller, kan koste VW op mod 70 mio. euro (over 520 mio. kr.) om ugen, og både af finansielle, men også imagemæssige årsager, er man forbavset og – på VW’s vegne – bekymrede over udviklingen.

”Vi er meget overraskede over at striden på denne måde er eskaleret til et niveau, hvor det går hårdt ud over produktionen. Disputsen kommer på et tidspunkt, som er upraktisk for VW, da koncernens omdømme stadig er ramt af udledningsskandalen”, siger en af bankens analytikere, Sascha Gommel, i en kundenote.

Konflikt belyser sårbar supply chain
Netop sidste års store negative historie for den tyske fabrikant, hvor det kom frem at 11 mio. dieselbiler var blevet udstyret med software designet specifikt til at snyde udledningstests, har allerede kostet VW dyrt – €18 mia. (godt 134 mia. kr.) er således afsat til at dække skandalens omkostninger.

Som følge af skandalen er VW’s aktie i år faldet med 10 procent og på den baggrund fremfører Prevent at VW forsøger at sende sine tab videre til leverandørerne, hvorfor man var ”tvunget til at stå fast for at sikre sin overlevelse”. Derfor stoppede Prevent altså sine leverancer til VW, da man blev nægtet kompensation for ombygninger på sine fabrikker i forventning om en kontrakt, der senere blev droppet.

Den annullerede ordre omfattede en aftale til en værdi af €500 mio. (omkring 3,7 mia. kr.) og derfor har Prevent ifølge Süddeutsche Zeitung krævet €58 mio. (godt 430 mio. kr.) i erstatning. VW har svaret igen ved at slæbe Prevent i retten med beskyldninger om mislighold af kontrakt. En afgørelse kan ifølge Bloomberg tidligst ventes på torsdag.

Hele konflikten har tjent til at kaste lys over, hvordan blot en enkelt underleverandør i stigende grad kan forstyrre i dette tilfælde bilproduktion pga. den strategi, som flere og flere mærkeproducenter, herunder VW, tyr til.

Læs også: Audi sparer tid med dansk lagerrobot

Ligesom de fleste af sine konkurrenter anvender VW således just-in-time manufacturing, hvilket indebærer, at underleverandører dels producerer ganske store dele af den færdige bil, og dels af disse elementer bliver leveret direkte til samlebåndet uden at bliver lagret først. Strategien er på den ene side med til at reducere omkostningerne, men på den anden side gør den også produktionen sårbar; selv en mindre disruption vil hurtig sende dønninger hele vejen gennem forsyningskæden.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

29.05.2024SCM.dk

Bulkcarrier udsat for to missilangreb

29.05.2024SCM.dk

Varmepumpeproducent benyttede krise til grøn omstilling og fokusskift

27.05.2024SCM.dk

Derfor er gamle drejebænke, fræsere og boremaskiner altid resedagrønne

24.05.2024SCM.dk

Millioner skal sætte fart på cirkulær plast og ESG-udvikling

21.05.2024SCM.dk

Store udfordringer venter, hvis nye krigsskibe skal bygges i Danmark

21.05.2024SCM.dk

Rapport åbner for danskbyggede krigsskibe for milliarder

21.05.2024SCM.dk

Forskere kan nu nedbryde og omdanne dårlig plastik

08.05.2024SCM.dk

Bæredygtighed skal frem i lyset og styrke konkurrenceevne

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup