Vi har fået en bedre forståelse for kollegaens arbejde

”Alle burde arbejde med sales & operations planning og tværfagligt samarbejde”. Så direkte lyder meldingen fra den ene af to ejerledere af BSV Krantilbehør, som har gennemgået et S&OP-forløb med underviser fra Syddansk Universitet.

”Det handler ikke så meget om det tekniske med planer og it, det handler meget mere om mennesker, tværfaglig forståelse og gensidig respekt”, fortæller Flemming Jensen. Foto: BSV Krantilbehør..

28.05.2021

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

”Vi har fået en meget bedre forståelse for vores interne værdikæde, hvad der skaber værdi for vores kunder og os selv, og hvad der har betydning for næste led i kæden, når vi overleverer et produkt fra et trin i værdkæden til det næste”, fortæller Flemming Jensen. Han er den ene af to ejerledere af BSV Krantilbehør, der producerer grabbe, gafler, tænger, rotatorer og andet tilbehør til kraner. Cirka 40 procent af salget er til danske kunder, mens 60 procent er til udlandet.

Stort set al BSV Krantilbehørs produktion er produktion til ordre, og det betyder, at produktionsplanlægning er en svær størrelse, der ofte kræver både en plan A, B, C og D.

”Vi lever i høj grad af at sælge kvalitet og være fleksible. Hele vores organisation er vant til at arbejde fleksibelt, men dette S&OP-forløb har vist os, at vi kan hente meget optimering og mange forbedringer, hvis vi er opmærksomme på snitfladerne i vores interne værdikæde. Der hvor overleveringerne sker”, fortæller Flemming Jensen.

Fakta om sales & operations planning

Sales & operations planning (S&OP) er en tværfunktionel planlægningsproces, som hjælper beslutningstagere med at balancere udbud og efterspørgsel af varer. Det er en proces, hvor der udvikles taktiske planer, som gør ledelsen i stand til opnå konkurrencemæssige fordele. Processen bringer store dele af virksomhedens planer indenfor salg, marketing, produktudvikling, produktion, indkøb og økonomi sammen i en integreret plan. Processen kører med faste tidsintervaller typisk en gang per måned, og resultatet af planlægningsprocessen behandles derefter af topledelsen.

Kilde: ”Den stærke værdikæde” af Jan Stentoft, Einar Scholte og Poul Breil-Hansen, Publishare 2016.

BSV Krantilbehør holder til i Vejen i Sydjylland og fik tilbudt et S&OP-forløb via erhvervsorganisationen ’Udvikling Vejen’ i Vejen Kommune. Det har bestået af en serie undervisninger og workshops med Jan Stentoft, der er professor i supply chain management ved Syddansk Universitet. Forløbet har involveret medarbejdere fra alle dele af virksomheden – fra kontor over ledelse, salg & markedsføring, spedition, lager, smede og malere til maskinoperatører.

Det hele handler om tankegang
BSV Krantilbehør har arbejdet med konkrete tiltag som leverandørsegmentering, kundesegmentering, proceskortlægning, layout i produktion, synlighed i forsendelser m.m.

”Men vi har først og fremmest arbejdet med tankegang og kultur. Vi har fået en bedre og bredere forståelse for, hvad der sker med produktet i de enkelte punkter eller stationer undervejs i vores interne proces. Når en svejser svejser et produkt, kommer der en masse sprøjt, der giver såkaldte ’lopper’ på produktet. Det er en forurening, der skal renses igen af en medarbejder i næste punkt efter svejsningen. Men hvis svejseren gør sig umage og er opmærksom på at mindske mængden af ’lopper’, så bliver rensearbejdet bagefter meget lettere og hurtigere”, fortæller Flemming Jensen.

Den slags små optimeringer kan hurtigt betyde, at virksomhedens samlede gennemløbstid bliver hurtigere, og at kvaliteten bliver højere. Flemming Jensen fremhæver, at det har mange fordele. Det bidrager til, at:

• Virksomheden bliver mere agil og på den måde bedre kan absorbere udsving i efterspørgslen.
• Medarbejderne bliver mere tilfredse og mindre frustrerede og stressede.
• Der bliver mindre spild og færre returløb på grund af misforståelser eller kommunikationsfejl.

Enkelt men vigtigt
”Det er egentlig meget enkelt, men det har altså stor betydning. Det handler rigtig meget om tankegang og kommunikation. Dette forløb har givet os en tættere forståelse for det tværfaglige samarbejde på tværs af vores afdelinger. Det har øget respekten på tværs, og vi har fået meget mere fokus på, hvordan vi kan hjælpe det næste led i vores egen lille forsyningskæde”, fortæller han og tilføjer:

”Alle burde arbejde med sales & operations planning. Det handler ikke så meget om det tekniske med planer og it, det handler meget mere om mennesker, tværfaglig forståelse og gensidig respekt”.

Han nævner salg og produktion som eksempel. Han mener, at sælgere og produktionsmedarbejdere per definition er placeret i hver sin skyttegrav, fordi de to funktioner næsten altid har modsatrettede interesser.

Men dette S&OP-forløb har skabt en bedre gensidig indsigt mellem produktion og salg, som betyder, at de har et bedre grundlag for at samarbejde i hverdagen.

… vi har fået meget mere fokus på, hvordan vi kan hjælpe det næste led i vores egen lille forsyningskæde.

Flemming Jensen

Samarbejde styrker bundlinjen
Virksomheden har kun lige gennemført forløbet, så Flemming Jensen kan ikke pege på konkrete resultater. Men han er ikke i tvivl om, at dette forløb vil styrke virksomhedens bundlinje. Det vil det via en række gevinster som for eksempel:

• Mere agil produktionsplanlægning.
• Virksomheden er blevet bedre til rettidig omhu og er bedre forberedt, når materialepriserne for eksempel stiger med 30-40 procent – som er tilfældet lige nu.
• Bedre evne til at levere prognoser internt – bearbejdningen leverer for eksempel forventningstal til malerafdelingen, og det betyder, at maleren bedre kan tilrettelægge deres arbejde.
• Virksomheden er kommet tættere på udvalgte kunder, som stiller flere prognosetal til rådighed for BSV Krantilbehør. Det forbedrer planlægningsgrundlaget.
• Virksomheden har fået etableret en forbedringskultur, hvor alle medarbejdere løbende tænker i og bidrager med forbedringsidéer.

Bredana Axcite A/S

Sponseret

Download gratis e-bog om BI-løsning udviklet specielt til Supply Chain Management

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Denne artikel er del af et tema:

Tema om produktion 2021

Relateret indhold

01.03.2024SCM.dk

DSV overgår Tesla med verdens største tagplacerede solcelleanlæg

01.03.2024SCM.dk

Nyt opkøb skaber kæmpe enhed for Unity Enterprise-udvikling

27.02.2024SCM.dk

Industrien forventer højere produktion og beskæftigelse

22.02.2024Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Hele verdens værksted og en lovende nabo

20.02.2024SCM.dk

Danske opfindere har kæmpe betydning for Danmark

20.02.2024SCM.dk

AI vil sætte turbo på robotautomatisering

16.02.2024SCM.dk

Stort grønt gennembrud i den tunge industri

16.02.2024SCM.dk

Dansk forsvarsindustri har et stort potentiale

Jobmarked

Se alle

Styrelsen for Forsyningssikkerhed

IT-konsulent til Styrelsen for Forsyningssikkerhed

Vil du være med til at gøre samfundet mere modstandsdygtigt over for fremtidens trusler? Er du ivrig efter, at blive en del af et fantastisk team, hvor du får ansvaret for at udvikle og understøtte styrelsens IT-løsninger? Så er stillingen som IT-konsulent i Styrelsen for Forsyningssikkerhed noget for dig.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

03.03.2024

Apport Systems A/S

Bliv vores Software Developer. Vores SQL Expert til udviklingsteamet.

Er du klar til at blive Apports nye softwareudvikler: et job med ansvar, selvstændighed og IT-kundskaber. Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Er du vild med programmering - og stærk til D365FO?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på D365FO, OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Banker dit hjerte for programmering?

Hvis du elsker programmering helt ud i fingerspidserne og nikker entusiastisk, når snakken går på OOP, SOLID og polymorphe variable, så læs endelig videre. Vi er nemlig på udkig efter en passioneret og hardcore udvikler til vores team i Aarhus eller Kolding. Er det dig?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bredana Axcite A/S

Har du erfaring inden for intern logistik og/eller produktion?

Bredana Axcite søger en handlekraftig ERP-konsulent

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm.

Specialist i livscyklusvurderinger, miljøvaredeklarationer mm. søges til international virksomhed

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Auditor til ISO 9001, ISO 14001 OG ISO 45001

Bureau Veritas Certification søger auditor til ISO 9001, ISO 14001 og ISO 45001

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

Administrative assistant for marine & offshore

Join Bureau Veritas Denmark in an exciting position as part-time administrative assistant in the Marine Department

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Bureau Veritas

IT-Sikkerhedskonsulent

Bureau Veritas søger IT-sikkerhedskonsulent

Område

Sydjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
RELEX Solutions
Webinar
The future of consumer goods supply chain planning

Join us for an exclusive online event that will introduce the new RELEX end-to-end supply chain planning solution capabilities for consumer goods companies.

Dato

07.02.2024

Sted

On-line

RELEX Solutions
Webinar
RELEX Next

Deltag til vores årlige online begivenhed RELEX Next. Her vil du høre alt om RELEX’ nyeste løsninger, samt erfaringer fra virksomheder, der allerede bruger dem succesfuldt. At følge med udviklingen er afgørende for detailhandlens succes. Under RELEX Next vil vi dykke ned i kritiske branchetemaer for at undersøge, hvordan hurtigt skiftende forbrugsvaner, supply chain disruptions og økonomisk usikkerhed understreger behovet for intelligent detailplanlægning - og hvorfor det er vigtigere end nogensinde før. Se hele agendaen på linket.

Dato

15.02.2024

Tid

14:00

Sted

On-line

TrueCommerce
Webinar
Webinar: EDIFACT

Alt du skal vide om EDIFACT

Dato

05.03.2024

Tid

11:00

Sted

Online

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Agile projekter - Hybrid - dag

Vil du lære at lede agile projekter professionelt og effektivt? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få indsigt i agile værktøjer og kompetencer i agil projektledelse.

Dato

08.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - dag

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

11.03.2024

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup