Håb på det bedste, vær beredt på det værste

En procesmodel fra 2021 hjælper små og mellemstore virksomheder med at styrke deres modstandsdygtighed og evne til at omdanne kriser til konkurrencekraft. Det er der nemlig i en post-covid 19-æra meget stort behov for - både i små og store virksomheder. Modellen er udviklet af SDU med støtte fra Industriens Fond og taler direkte ind i temaet ’Resiliens i forsyningskæden’.

”Vi er en erfaren virksomhed, der med succes har drevet forretning i vores niche i mange år. Alligevel afdækkede coronakrisen nogle sårbarheder i vores forsyningskæder, som egentlig kom bag på os”, fortæller Dorte Pedersen fra Logitrans. Læs alt om resiliens i temaet. Foto: 123rf.com.

25.11.2024

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

I december 2019 blev det første covid-19 tilfælde identificeret i Wuhan i Kina. Det tog efterfølgende fart og udviklede sig til en global pandemi med kraftige konsekvenser for globale, regionale og lokale forsyningskæder. Covid-19 blev startskuddet til en lavine af kriser, der i alvorlig grad udfordrede alverdens forsyningskæder. Eksempler på kriser er grundstødning af det taiwanske fragtskib Ever Given i Suezkanalen, Ruslands invasion i Ukraine, klimaændringer, energipriser, inflation, geopolitiske spændinger og cybersikkerhed.

Det dannede baggrund for, at en gruppe forskere ved SDU i 2021 skabte projektet ”Supply Chain Resilience i et SMV-perspektiv”, som blev finansieret af Industriens Fond.

”Målet med projektet har været at styrke målgruppens evne til at udvikle resiliens, så de kan håndtere forskellige former for forstyrrelser”, fortæller professor Jan Stentoft fra projektgruppen.

Projektet har mere specifikt undersøgt følgende spørgsmål:

  • Hvordan kan der skabes større resiliens i SMV’ers forsyningskæder?
  • Hvordan bør et fokus på supply chain resilience organiseres?
  • Hvad er drivkræfter og barrierer for at skabe større supply chain resilience?
  • Hvilke sårbarheder oplever danske produktions-SMV’er i forsyningskæderne?
  • Hvilke kapabiliteter er nødvendige for danske produktions-SMV’er til at kunne håndtere sårbarhederne?
  • Hvilke værktøjer er relevante for virksomhederne i arbejdet med at styrke supply chain resilience?
  • Hvor resiliente er danske produktionsvirksomheders forsyningskæder?

Resiliens er top of mind

Forskernes initiativ og procesmodellen må siges at være rettidig omhu. Resiliens i forsyningskæden har siden 2020-21 stået allerøverst på alverdens supply chain direktørers prioriteringsliste.

Kriser og forstyrrelser har stået i kø de sidste fem år, og det betyder, at ledelse af forsyningskæden er blevet endnu vigtigere for forretningsdrift. ”Den megen turbulens er en udfordring, men det åbner også op for muligheder, hvis vi formår at bygge fleksibilitet ind i alle dele af vores værdikædesystem”, fortæller Ulrik Gernow fra Grundfos – vinder af prisen ’Årets bedste supply chain leder 2024’. Det gør han i temaet om resiliens i forsyningskæden, hvor du kan læse en lang række vinkler på emnet.

Han tilføjer: ”Supply chain management i Grundfos har udviklet sig gennem kriserne, hvor vi har opbygget værdifulde kompetencer og succesfulde strategier. De sidste fem år har vendt op og ned på meget, og det, vi kalder resiliens, har vist sig at være afgørende de sidste år. Det betyder dog ikke, at de gode dyder fra tiden før Covid-19 er irrelevante. Det er ikke enten-eller men både-og. I dag skal vi fortsat mestre korrekt levering til tiden og til rette omkostning. Men på toppen af det skal vi også være verdensmestre i resiliens”, fortæller han.

Ulrik Gernow bliver suppleret af Inge Christiansen fra medico-virksomheden Radiometer. Radiometer har skarpt fokus på data og end-to-end processer. Fordi det er en forudsætning for resiliens og bæredygtighed. Derfor har virksomhedens supply chain stort fokus på at digitalisere og samarbejde på tværs både internt og eksternt for at sikre forsyningen til mere end 120 lande på verdensplan. 

Vores store opgave nu er at lære af covid-19 og de andre forsyningskriser samt alvorlige forstyrrelser, industrien har oplevet de seneste tre-fire år.

Inge Christiansen

”Vores store opgave nu er at lære af covid-19 og de andre forsyningskriser samt alvorlige forstyrrelser, industrien har oplevet de seneste tre-fire år. Vi har et stærkt fokus på at opbygge resiliens, og det omfatter blandt meget andet brug af digitale værktøj til at øge gennemsigtigheden og et øget fokus på at få tænke bæredygtighed ind i processerne”, fortæller Inge Christiansen.

Logitrans er et tredje eksempel. Virksomheden fik for eksempel øjnene op for, at de var meget afhængige af enkelte centrale leverandører. Deltagelse i ovennævnte forskningsprojekt om supply chain resilience har styrket Logitrans’ bevidsthed om forsyningskædens svage og stærke aspekter.

”Vi er en erfaren virksomhed, der med succes har drevet forretning i vores niche i mange år. Alligevel afdækkede coronakrisen nogle sårbarheder i vores forsyningskæder, som egentlig kom bag på os”, fortæller Dorte Pedersen, der fungerer som COO med ansvar for den samlede forsyningskæde. 

”Udfordringerne og SCR-projektet har ført til, at vi i dag er mere fokuserede på rekruttering af nye medarbejdere, krydslæring, optimeret lagerstyring, mere dual sourcing og forbedrede forecast. Det har først og fremmest medført, at vi har ansat nye kompetente medarbejdere i indkøbsafdelingen, der løbende arbejder med at kortlægge og opsøge alternative leverandører i Kina og det østlige Europa”, fortæller hun og supplerer:

”Det er ikke let arbejde, fordi vi som kunde ikke altid fylder særlig meget hos leverandørerne. Vi skal hele tiden arbejde på at gøre os attraktive for leverandørerne og få taletid. Vi er derfor også meget interesserede i at samarbejde med mindre leverandører, men det kræver en stor indsats hele tiden at undersøge leverandørmarkedet og indgå i dialoger med leverandører. Vi arbejder også på at finde flere kinesiske kunder til vores produktion i Ningbo”.

Hvis offentlige børneinstitutioner lukker i en måned på grund af en sundhedskrise eller anden form for krise, så har medarbejdere i private og offentlige virksomheder, der er forældre til børn i institutionerne, en stor udfordring.

Christian Friis

Et mere robust samfund 

Den offentlige sektor er også begyndt at fokusere på resiliens.

En statslige taskforce resulterede i foråret 2020 i, at Styrelsen for Forsyningssikkerhed (SFOS) i al hast kom til verden i sommeren 2020.

De knap 50 medarbejdere i den fire år gamle Styrelse for Forsyningssikkerhed sidder i dag i Birkerød, og de omfatter blandt andet et rådgiverhold på ni rådgivere. Holdet består af et mix af specialister i offentlig forvaltning og supply chain management.

Det er styrelsens opgave at bidrage til et mere robust samfund, der er bedre i stand til at modstå kriser og forsyningsudsving.

”Hvis offentlige børneinstitutioner lukker i en måned på grund af en sundhedskrise eller anden form for krise, så har medarbejdere i private og offentlige virksomheder, der er forældre til børn i institutionerne, en stor udfordring. Det vil påvirke produktivitet og drift. På den måde er der i et velfærdsland som Danmark rigtig mange gensidige afhængigheder mellem sektorer, der hurtigt kan blive truet”, fortæller Christian Friis.

Styrelsens strategi og arbejde har stort fokus på at identificere og kortlægge sårbarheder i offentlige samfundsvigtige funktioner, så de ansvarlige i funktionerne kan arbejde på at mindske sårbarheder og gøre funktionerne mere agile i tilfælde af forsyningssvigt.

”Covid-19 viste os, at vi ikke bare kan regne med, at vi modtager alle de varer og services, som vi har brug til vores daglige drift af både vores omfangsrige asylafdeling og vores styrelses-hovedkontor”, fortæller Mette Møller Pedersen, der er chef for enheden ’Beredskab og Styring’ i Udlændingestyrelsen.

”Vi har indledt et samarbejde med Styrelsen for Forsyningssikkerhed (SFOS) om at opbygge et beredskab, så vi kan sikre vores fortsatte drift af både styrelsen og asylaktiviteter”, fortæller Mette Møller Pedersen og supplerer:

”Det er en større proces, fordi vi skal tænke helt anderledes end, vi har været vant til. Vi mener derfor også, at det er vigtigt at få hjælp fra SFOS, som har deres faglige kernekompetence på dette felt”.

Disse partnere deltager i temaet

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Effektivitet, komfort og lavere omkostninger: Derfor vælger flere den nye Traigo48 fra Toyota

Slimstock Nordic

Sponseret

An opinion Making Artificial Intelligence (AI) land in supply chain practice

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Resiliens i forsyningskæden

Covid-19 blev startskuddet til en lavine af kriser, der i alvorlig grad udfordrede alverdens forsyningskæder. Eksempler er grundstødning i Suezkanalen, Ruslands invasion i Ukraine, klimaændringer, krisen i Det Røde Hav, energipriser, inflation, geopolitiske spændinger og cybersikkerhed. 

Det har sat gang i et kraftigt SCM fokus på resiliens, robusthed, modstandsdygtighed og risikostyring i forsyningskæden. Supply chain resiliens (SCR) refererer til evnen hos en organisation til at modstå og tilpasse sig uventede forstyrrelser i forsyningskæden. 

SCR er vigtigt for en organisations succes og overlevelse, især i en tid med stadig mere kompleksitet og uforudsigelighed samt øget afhængighed af teknologi. En organisation, der er i stand til at opbygge en stærk supply chain resiliens og implementere robuste sikkerheds- og beredskabsforanstaltninger, vil være bedre rustet til at modstå potentielle trusler og opretholde sin konkurrenceevne på lang sigt. 

Relateret indhold

01.07.2025SCM.dk

SCM er (også) en politisk disciplin

20.06.2025SCM.dk

CSCO'er er i fuld gang med at navigere i den perfekte storm

18.06.2025SCM.dk

Danmark har 20 år til at blive klimaneutral

17.06.2025SCM.dk

Klimarådet efterlyser politisk handling på Danmarks globale klimaaftryk

17.06.2025N.C. Nielsen A/S

Sponseret

Driftssikkerhed i højsædet: CMP satser igen på Terberg

16.06.2025Implement Consulting Group

Sponseret

From Threat to Action: Navigating Cybersecurity

10.06.2025Bredana Axcite A/S

Sponseret

SCM-dagen sætter fokus på optimering af Supply Chain og WMS

09.06.2025Fellowmind Denmark A/S

Sponseret

Vejen til en mere robust og agil supply chain starter med sammenhængende data

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Power Platform – Lav løsninger med Plan Designer

Fra kravindsamling og procesdesign til færdige apps – opdag de nye funktioner i Power Platformen

Dato

13.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: - Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2025 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til arbejdet i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på din erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1, Göteborg Plads 1, 2150 Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Fellowmind Denmark A/S
Webinar
Always Azure – Skab værdi med Microsoft Azure

Vil du være på forkant med det nyeste i Azure og få konkrete idéer til, hvordan du udnytter platformen bedst muligt i din virksomhed?

Dato

18.08.2025

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Bureau Veritas
Seminar
ISO 9001 inspirationsseminar

ISO 9001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for formål, baggrund og indhold for ISO 9001 standarden, som er en af de første og mest udbredte standarder og derfor betegnes som ”moderen af alle standarder”.

Dato

21.08.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia