Robotter giver muligheder for supersygehuses logistik

Ny robotteknologi kan gøre logistikken og den interne transport lettere på de kommende supersygehuse. Men den skal være rigtigt sat op for ikke at blive en unødvendig udfordring, påpeger projektleder fra et af landets kommende supersygehuse.

Bispebjerg Hospital I Københavns nordvestkvarter er et af de hospitaler, der som kommende supersygehus er udset til at skulle anvende den nye robotdrevne logistik. Foto: Region Hovedstaden.

29.09.2015

SCM.dk

I flere af de nye, såkaldte supersygehuse tester man robotter og automatiserede logistiksystemer. Til intern transport af medicinsk udstyr, arbejdstøj etc. kan en fuldautomatisk robotløsning på sigt vise sig yderst givtig for hospitalerne

Læs også: Rekord antal robotter i danske industrivirksomheder

Alligevel kan de på den korte bane blive en udfordring for transporten på hospitalet og i værste fald tage unødvendigt meget plads. Det gælder i hvert fald ét af de systemer, der har været i test, skriver Ingeniøren.

For selvom automatiske transport- og logistiksystemer burde være en ideel løsning for hospitalerne, kritiseres en løsning fra IHL (Intelligent Hospitalslogistik) af de ingeniører, der er med i byggeprocessen for de nye hospitaler.

System kan ikke klare alt
”Det virker, som om nogen har fået en god idé, og så er de gået i gang med at lede efter et problem, som de kunne løse med den”, siger projektleder Hans Harding Møller fra Bispebjerg Hospital, der som kommende supersygehus står over for en kraftig om- og udbygning over de næste 10 år.

Projektet er støttet med 12 mio. kr. fra Markedsmodningsfonden, og tanken med systemet er, at man skulle spare plads og gøre arbejdsgangen lettere og mere overskuelig.

Med IHL-systemet bliver alle hospitalernes produkter placeret i lige store kasser, som bliver transporteret rundt med robotter placeret i kælderetagerne, hvilket skulle sænke transporttiden på hospitalerne betragteligt. Alligevel kan det ikke rumme den voksende mængde af særligt operationsprodukter, der fylder mere og mere.

”Systemet kan måske klare 80 procent af dit logistikbehov, og så skal du have et andet system til de resterende 20 procent. Grundinvesteringen i det andet system vil belaste businesscasen for IHL, så man får en noget anstrengt økonomi”, siger Hans Harding Møller til Ingeniøren.

Han påpeger, at idéen med at transportere varer mellem de forskellige afdelinger kan vise sig vanskelig. Personalet er eksempelvis bekymrede over den potentielle smittefare ved for stor udveksling mellem de forskellige afdelinger med vidt forskellige sygdomstyper.

Mange muligheder i fremtiden
Grundlæggende understreger projektleder for kommunikation ved Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg, Karen Grønkjær Kjeldsen, dog overfor scm.dk at man generelt er optimistiske omkring robotteknologiens muligheder på sigt.

Projektleder Kristian Bille fra Herlev Hospital er ligeledes optimistisk. For selvom systemet ikke kan bruges til al transport, er der også fordele i IHL-projektet.

”Systemet giver et konstant opdateret overblik over varelageret. Og hvis der mangler noget på en afdeling, kan det hentes fra en kasse, der egentlig ligger ved en anden afdeling, i stedet for at man skal bestille noget fra en leverandør”, siger han.

Læs også: Robotter bliver stadig mere udbredte

Overfor scm.dk præciserer Kristian Bille desuden, at selvom IHL-systemet ikke kan stå alene, så er det et godt grundlag for kommende processer i forhold til øget automation på området.

Generelt understreger han derudover, at man på Herlev Hospital har store forventninger til en fremtid med øget brug af robotteknologi, i særdeleshed AGV'er, i den fuldautomatiske service- og logistikbygning, der lige nu er under opførelse, og som ventes i drift i 1. halvår 2016.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

19.07.2024SCM.dk

ADP får 50 millioner kroner til havneudvidelse

19.07.2024SCM.dk

Cybersikkerhedsområdet får mange millioner til talentudvikling

28.05.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Klarhed i timemåling på truck: A-tid kontra S-tid

29.04.2024Oracle Danmark A/S

Sponseret

Gartner anerkender igen Oracle som Leder i den seneste Magic Quadrant™ for Supply Chain Planning

11.12.2023RELEX Solutions

Sponseret

RELEX recognized as a Leader in 2023

08.12.2023TECSYS A/S

Sponseret

Modernisering og effektivisering af distribution gennem Tecsys Transport Management System

01.12.2023Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Supply chain planning er 90 procent mennesker

27.10.2023SCM.dk

Udviklingen af demand planning står bomstille

Jobmarked

Se alle

Tasklet Factory

Softwareudvikler til Tasklet

Vi søger lige nu en dygtig kollega til vores #TeamCode til at bidrage med at udvikle vores mobilapp, der effektiviserer lagre verden over.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

14.08.2024

Apport Systems A/S

Sales And Administration Coordinator

Her hos Apport Systems A/S er vi på udkig efter en ny medarbejder, der skal være med til at få dagligdagen på vores kontor i Risskov til at glide let. Er du en haj til administrative opgaver inden for bogholderi, salg og kontor? Perfekt, så læs med her.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Technical Documentation Engineer / Technical Writer

Kan du formulere og forenkle tekniske instruktioner og skabe gode brugeroplevelser i interaktionen mellem menneske og maskine? Og motiveres du af en varieret hverdag som en del af et stærkt team og muligheden for at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger? Så er det dig vi leder efter!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Service Specialist

Har du en dybdegående teknisk viden og en passion for fejlfinding, og drømmer du om at udforske verden? Vi leder efter en dygtig Service Specialist med en solid baggrund og kendskab til både mekanik, elektronik, samt PLC.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

Bredana Axcite A/S
Webinar
Sådan får I (bedre) styr på jeres varer i transit

Landed Cost modulet i Dynamics 365 giver jer en stribe fordele

Dato

27.08.2024

Tid

10:00

Sted

Live webinar fra Bredana Axcite, Aarhus

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup