Selvindsigt baner vejen for (meget) bedre S&OP

Selvindsigt via personlighedstypeværktøjer og konkrete workshops for ni ledere fra Bramming Plast-Industri har været en øjenåbner for virksomhedens planlægning og forecasting. S&OP er i dag en central proces, som i højere grad end tidligere bidrager til at drive effektivitet og kundetilfredshed og derved forretningen.

”Vi har opnået en helt ny forståelse for, at vi skal hjælpe hinanden på tværs af funktioner og på tværs af leverandør-kunderelationer i værdikæden, hvis vi virkelig skal skabe forretningsresultater”, siger Jesper Brix. Foto: BPI.

14.03.2019

Poul Breil-Hansen, SCM.dk

Rundt omkring på kontorerne på Bramming Plast-Industri (BPI) finder man skilte med mærkelige bogstavsforkortelser såsom ESTJ, ENTJ og ENTP. Det er et synligt tegn på, at ni af virksomhedens ledere inden for produktion, logistik, salg og markedsføring sammen med den adm. direktør har gennemgået såkaldte MBTI-personlighedstester, hvor de har fået kortlagt deres primære personlighedskendetegn.

”Vi er en gruppe rutinerede ledere, der har prøvet lidt af hvert. Men dette toårige forløb med SDU og Mercuri Urval har alligevel været helt nyt og banebrydende for os. Vi har opnået en indsigt i vores egen og hinandens personlighedstyper, og den proces har været utrolig værdifuld for os”, siger adm. direktør, Jesper Brix.

Om BPI

BPI har siden 1971 været en pioner inden for avancerede og teknologibaserede løsninger i skum til private og offentlige virksomheder, herunder blandt andet transport, sundhed og medicinal, bygge og anlæg samt design og teknologi. Virksomheden har lokationer i to lande og tæller mere end 400 specialister, der servicerer kunder i over 20 lande.

BPI anvender den nyeste teknik og de seneste fremstillingsmetoder, og den omfattende produktionskapacitet bevirker, at der dagligt kan løbe mere end 1.500 m3 skum igennem de 45.000 m2 produktionsanlæg i Danmark og Polen.

BPI’s kultur og erfaringer rummer dybe håndværksmæssige traditioner og et unikt knowhow, hvor der beherskes mere end 300 forskellige skumtyper. BPI er store nok til at levere til de største – og små nok til at skærpe opmærksomheden på den enkelte løsning. Læs mere på bpi.dk.

Fokus på mennesket
Han tilføjer: ”Vi havde lige været gennem et lederudviklingsforløb, da jeg for to år siden blev kontaktet af konsulent Einar Scholte, som jeg kender godt og har stor respekt for. Han anbefalede os at hoppe med på et toårigt forskningsprojekt med Syddansk Universitet og professor Jan Stentoft om udvikling af sales & operations planning, som havde ”fokus på mennesket”. Jeg må indrømme, jeg var skeptisk. Men jeg har erfaret, at Einar ved, hvad der skal til for at få ting til at virke, så jeg lyttede og endte med at overtale vores ledergruppe til at gå med som én ud af ni virksomheder i projektet. Og det har vi bestemt ikke fortrudt”.

BPI har været igennem to års implementering af S&OP som led i forskningsprojektet ”Styrket konkurrencekraft gennem implementering af S&OP” drevet af SDU med bistand fra Mercuri Urval, partner Einar Scholte fra Implement samt konsulenthuset 4Improve.

De bløde aspekter gør forskellen
Jesper Brix lægger ikke skjul på, at det har været de bløde psykologiske aspekter af forløbet, der har gjort den store forskel for de ni ledere fra BPI. På en workshop tegnede de ni ledere for eksempel et firkantet felt ude på gårdspladsen og her markerede de MBTI-typologiens 16 forskellige personlighedstyper.

”Så placerede vi os selv de steder, vi tilhørte personlighedsmæssigt, så vi helt lavpraktisk kunne se, hvor vi selv og vores kollegaer var placeret. Vi kunne for eksempel se, at en del af os var placeret i yderpolerne af modellen, og at der faktisk er ganske store forskelle i, hvordan vores personligheder og derved vores kommunikationsformer er. Det var en af mange store øjenåbnere for os”, fortæller han.

Han fremhæver, at workshoppene var meget konkrete og håndgribelige, og at den opnåede indsigt i personlighedstyper, kommunikationsformer og reaktionsmåder har flyttet sales & operations planning-processen i BPI fra at være en alt for operationelt fokuseret aktivitet, der ikke havde meget opbakning eller stor effekt til i dag at være en proces, der har meget stor betydning for hele forretningen i BPI.

Rusket op i rutinerne
”Vi har opnået en helt ny forståelse for, at vi skal hjælpe hinanden på tværs af funktioner og på tværs af leverandør-kunderelationer i værdikæden, hvis vi virkelig skal skabe forretningsresultater. Vi er en gammel familieejet virksomhed, der har mange gode vaner og faste rutiner. Men dette projekt har virkelig rusket op i rutinerne og løftet S&OP op til et værktøj, vi for alvor gør brug af og høster stor effekt af”, siger Jesper Brix.

Det er ifølge Jesper Brix endnu for tidligt at identificere kvantitative effekter af den nye S&OP i BPI, men han er ikke i tvivl om, at når forskningsprojektet skal opgøre resultater af de ni virksomheders implementeringsforløb, så vil BPI’s resultater være at finde i toppen af listen.

BPI er en ordreproducerende virksomhed og arbejder med to ugers leveringstider til kunderne, mens nogle af råvarerne har en leveringstid på otte uger. Det kræver naturligvis relativt store lagre, der belaster kapitalbindingen og risikoen for kassationer på lageret, ligesom udnyttelsen af produktionskapaciteten kan være meget ujævn.

Bliv klogere den 27. marts

Forskningsprojektet ”Styrket konkurrencekraft gennem implementering af S&OP” inviterer den 27. marts til et gå-hjem-møde på Syddansk Universitet i Kolding. Her vil projektdeltagerne – blandt andet Bramming Plast-Industri - præsentere projektets resultater. Se mere på www.salesandoperationsplanning.dk

I dag taler vi sammen
”Vi har tidligere fungeret som en ekstrem fleksibel leverandør over for vores kunder. Det er vi stadig, men vi har i dag løbende dialoger med vores store kunder om forecasts, og det gør, at vi nu har et meget bedre grundlag for at levere til kunderne og samtidig kan udnytte vores kapacitet bedre. Begge dele er fundamentale for vores konkurrencekraft”, forklarer han.

BPI modtager i dag rullende tre- og 12-måneders forecast fra nogle af de største kunder og har endda indgået aftale med en stor kunde om tre måneders lager, som kunden forpligter sig på at aftage. Virksomheden har også implementeret IT-værktøjet ROB-EX, der understøtter produktionsplanlægningen, og som skal supplere virksomhedens Navision ERP til at skabe en mere visuel og præcis planlægning.

”Det handler i bund og grund ikke nødvendigvis om store forkromede dataudvekslingsprogrammer. Hvis vi kan begynde at tale sammen og hjælpe hinanden internt på tværs af funktioner, så kan vi også tale sammen med vores vigtigste kunder på regelmæssig basis. Det kan hurtigt betyde store gevinster for alle parter”, siger Jesper Brix.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Lejeløsninger styrker resiliens og giver ro i maven

Teknologisk Institut Innovation og Digital Transformation

Sponseret

Vækst kræver robusthed

Relateret indhold

29.05.2024SCM.dk

Bulkcarrier udsat for to missilangreb

29.05.2024SCM.dk

Varmepumpeproducent benyttede krise til grøn omstilling og fokusskift

11.12.2023RELEX Solutions

Sponseret

RELEX recognized as a Leader in 2023

08.12.2023Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Bæredygtig materialehåndtering i logistikterminalen

08.12.2023TECSYS A/S

Sponseret

Modernisering og effektivisering af distribution gennem Tecsys Transport Management System

01.12.2023Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Supply chain planning er 90 procent mennesker

27.10.2023SCM.dk

Udviklingen af demand planning står bomstille

24.10.2023SCM.dk

Tre stærke egenskaber ved supply chain planlægning

Jobmarked

Se alle

Körber Supply Chain DK A/S

Spare Parts Engineer

Vil du kombinere din passion for tekniske produkter med din erfaring inden for salg af reservedele? Har du enestående erfaring inden for kundeservice, samt er du stærk i opbygning og vedligeholdelse af stærke kunderelationer? Så er det dig, vi søger til vores dynamiske Spare Parts team!

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Mechanical Engineer

Drømmer du om at arbejde med komplekse og højteknologiske løsninger?

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Category Manager - med primært fokus på projektindkøb

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Vi er en virksomhed i udvikling og søger derfor en erfaren Category Manager til at styrke vores indkøbsteam. Vores dedikation til innovation har gjort os til en førende aktør i branchen. Som Category Manager hos Körber bliver du en del af et passioneret og resultatorienteret team, hvor din erfaring vil spille en central rolle i at udvikle vores indkøbsstrategi og forbedre vores leverandørnetværk.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Körber Supply Chain DK A/S

Project Engineer - Controls

Hos Körber Supply Chain lægger vi stor vægt på godt kollegaskab og stærk holdånd i en travl hverdag: Vi ved ganske enkelt, at det er nøglen til vores succes! Som vores nye Project Engineer - Controls bliver det derfor også en central del af din hverdag, som del af et passioneret og internationalt team der hver dag arbejder for at bringe automation og PLC til nye højder.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med SCM.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ledelse af forsyningskæden, Nyhedsbrevet kommer kun to gange pr. uge.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Netværkssikkerhed

Vil du opkvalificere dine færdigheder inden for netværkskommunikation? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og få kompetencer til at sikre virksomhedens netværk mod angreb.

Dato

26.08.2024

Tid

13:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Udviklingsmetoder og udviklingsprocesser

Vil du styrke dine kompetencer inden for systematiske metoder til analyse, design og implementering af objektorienterede systemer? Så er dette kursus, som også er et diplommodul, interessant for dig.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer - aften

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplom modul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

26.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring - aften

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU Learn for Life
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser og meget mere.

Dato

27.08.2024

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup